December 2016

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Katakomby
V časoch raného kresťanstva zohrávali mimoriadnu úlohu podzemné tunely dlhé niekoľko desiatok kilometrov. V nich pochovávali a uctievali obete prenasledovania. Život tam hore sa niesol v úplne inom duchu. Radovánky patricijov obklopených prepychom, zábavou, zhýralosťou pod panteónom bohov boli podobné radovánkam dnešnej elity, ale aj obrovských más utekajúcich pred sebou samými k plytkým potešeniam a zdanlivej bezstarostnosti. Naša epocha však stále viac pripomína rímsku Via Appia s ukrižovanými na výstrahu a hodnými úcty hlboko pod jej povrchom – v katakombách.

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda, Silvia Benková, Viktor Memfer):
– Idylke v spoločnej Európe prestali veriť aj Bulhari a Moldavčania
– Prvé výročie teroristických útokov v Paríži
– DiCaprio sa prepožičal na úbohú propagandu
– Keď bombardujú „tí dobrí“ a „tí zlí“
– Filipínsky prezident Duterte zrušil dodávku zbraní z USA

Z domova (Juraj Pokorný, redakcia):
– Slovensko vyvíja voči Rusku nepriateľské aktivity
– Vznikla Asociácia nezávislých médií
– Lajčák o Bruseli: Na napätú atmosféru nebol dôvod
– Fico na čele rady EÚ: Tvárme sa, že to má zmysel
– Trump ako favorit „bielych nevzdelaných mužov“?

Patrik Sloboda
Američania precitli z apatie a zvolili Trumpa

Éra politickej naivnosti amerických voličov sa skončila. Pred ôsmimi a ešte i pred štyrmi rokmi naleteli na jalové sľuby prezidentského kandidáta za Demokratickú stranu Baracka Obamu, že on im prinesie vytúženú zmenu, ktorá zlepší ich životný údel a zvráti desivé bujnenie policajného štátu. Svoj volebný slogan o nádeji na zmenu (Hope and Change) dodržal. Ukázalo sa, že presadzoval zmeny, ale v prospech onoho známeho jedného percenta najprivilegovanejších. Podobne vodil občanov za nos jeho predchodca, republikán George W. Bush, a rovnako to bolo aj počas ôsmich rokov a dvoch volebných období Billa Clintona.

Peter Čalovka
Hollande obvinený z poškodenia francúzskych záujmov

79 francúzskych republikánov podpísalo 10. novembra návrh na impeachment (štátnu žalobu) prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý zaslal hovorca Národného zhromaždenia Francúzska Claude Bartolone výkonnej moci. Medzi signatármi sú bývalý premiér François Fillon a tiež Nicolas Sarkozy a Eric Ciotti. Očakáva sa, že návrh podpíšu aj ďalší predstavitelia pravice.

Roman Michelko
Jesenná epidémia nových politických projektov
Jedným z hlavných lajtmotívov diskusií bratislavskej kaviarne je frustrácia z toho, že táto skupinka nemá koho voliť. Ponuka celého liberálno-pravicového spektra sa scvrkla na SaS, ktorá však s európskym liberalizmom vďaka osobe a názorom Richarda Sulíka nemá nič spoločné. Najviditeľnejší disidenti tejto sotva vyše stočlennej „sekty“ Poliačik a Nicholsonová sú viac-menej trpení ako maskoti. OĽANO je na najlepšej ceste prísť o svojho predsedu, nehovoriac o tom, že absolútne nekonzistentný programový chaos a „politika krvavých očí“ jej predsedu sa pozdáva čoraz menšiemu počtu voličov.

Ekonomika

Marián Benka
Narastanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými v USA
Hlavným dôvodom víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách bola frustrácia príslušníkov strednej triedy, ktorej životná úroveň rokmi klesá. Nasledujúci graf ukazuje, ako sa medzi rokmi 1967 a 2011 postupne zväčšovali rozdiely v náraste príjmov medzi majetnejšími a chudobnejšími. Nárast príjmov je vyjadrený v percentách, očistený o infláciu a prepočítaný na hodnotu dolára v roku 2011. Ide o oficiálne údaje Amerického štatistického úradu.

Korunní svedkovia

Winston Churchill

Satira

Koláže (redakcia, Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Vatikán a znesvätenie kresťanstva

Juraj Pokorný
Napomáha Vatikán Novému svetovému poriadku?

Povahové či charakterové vlastnosti každej osobnosti sa často dostávajú do konfliktu s jej slovami i činmi. Pápeža rímskokatolíckej cirkvi (RKC) nevynímajúc. Ani solídna znalosť cirkevnej problematiky dnes nestačí na jej adekvátne pochopenie. Sú nebodaj vatikánski pontifici rovnako pragmatickí ako štátnici? V obidvoch prípadoch máme dočinenia so psychologickou hrou o ľudské duše. Rozdiel je len v tom, že kým náboženskí vodcovia manipulujú s veriacimi, ich svetskí partneri s voličmi.

Richard Strážan
Slobodomurárska infiltrácia
Slobodní murári (masoni) sa oficiálne prezentujú ako filantropické a pokrokové spolky vzdelancov, humanistov a osôb z rôznych oblastí života, ktoré do lóží vstupujú s ideálmi stavby lepšieho sveta, chuťou hľadať pravdu a snahou o všeobecnú svornosť. Odkiaľ sa tieto skryto pracujúce spolky, ktoré doslova kypia najláskavejšími plánmi a úmyslami, vzali? Prečo ich Vatikán dlhodobo odsudzoval a označoval za „obec satanovu“? Prečo sa tento postoj časom zmenil?

Richard Strážan
Ekumenizmus ničí vieru
„Zmena je život!“ či podobné heslá zaznievajú na každom kroku a ich efekt v rôznych sférach života je hmatateľný. Ako pôsobí tento jav na rímskokatolícku cirkev a jej učenie, ktoré je od začiatku zadefinované ako bohom zjavené a nemenné? Ekumenické snahy na tomto poli prejavujú nápadnú podobnosť s myšlienkovými prúdmi, ktoré sa síce predkladajú v neodolateľnom obale, ale skryto a zúrivo útočia na národnú suverenitu a presadzujú „multi-kulti“.

Peter Grečo
SIS v osídlach rímskokatolíckej cirkvi

V návale informačného smogu sa v júli objavila aj relevantná informácia, že novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) sa stal, zrejme na návrh SNS, istý Anton Šafárik, ktorý má blízko ku štruktúram Bratislavskej arcidiecézy. Určite bližšie, ako to prezentujú médiá. Bol totiž ekonómom Trnavskej arcidiecézy v časoch, keď ju spravoval súdny vikár arcibiskupa Sokola, terajší bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý aj v honbe za kardinálskym klobúkom neváhal odstrániť svojho najväčšieho konkurenta Róberta Bezáka.

Marián Benka
Keď je klérus prepojený so štátnou mocou
Autorovi predchádzajúceho článku Petrovi Grečovi sme položili niekoľko doplňujúcich otázok v súvislosti s dianím v rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Ján Lakota
Éra veľkých kresťanských mystikov
Dejiny stredovekej cirkvi nie sú len dejinami inkvizície, prepojenia svetskej a náboženskej moci či niektorých morálne pochybných pápežov. V tomto období žilo aj mnoho veľkých duchovných osobností. Títo muži a ženy prenikali hlboko do božích tajomstiev a zjavení. Vďaka tomu zostávali často svojimi súčasníkmi nepochopení, ba neraz prichádzali do sporu s tradičným výkladom kresťanskej viery.

Peter Čalovka
Hriešnici na Petrovom stolci
Kresťanská cirkev to nemala pri svojom zakladaní jednoduché. Vznikala na formujúcich sa troskách západného Ríma, musela rozhodovať o tom, čo bude základom viery, hľadala a improvizovala. To všetko sa dialo v prostredí starých rímskych kultov, ktoré boli hlboko zakorenené v mentalite ľudí. Bolo sa treba rozhodnúť, či nová cirkev bude mať jedno centrum, alebo bude bez centra. Intuícia by kázala obracať sa priamo k bohu, bez prostredníka. Ale rozum v rozdrobenej kresťanskej cirkvi skôr poukazoval na to, aby sa zriadilo jedno centrum a cirkev sa budovala okolo neho. Neboli to ľahké rozhodnutia. V rámci tohto všetkého sa odohrával najťažší boj vnútri človeka samotného.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch

Rendez-vous

Tibor Eliot Rostas
Čaj s Davidom Ickeom
V dnešnej záplave sci-fi postapokalyptických filmov sa stále častejšie objavujú výjavy duchovných entít, mocností, Pánov Dobra a Zla, všetkého alebo ničoho. Sú už súčasťou detských rozprávok a tínedžerských seriálov. Jeden z hrdinov X vyslovil vetu, ktorá mi utkvela v pamäti: „Vo svete sú len dve sily, ktoré ovládajú ľudí – bolesť a strach.“ Prenikáme stále novšími pravdami, prenikáme časopriestorom, učíme sa z prastarých múdrostí. Faktom však ostáva, že v tomto hologramatrixe sú tí, ktorí prenikajú rukou v zrkadlách aj tými, ktorí zjavujú pravdu. Iluzionisti, mágovia, ale aj zvestovatelia.

Propaganda

Tibor Eliot Rostas
Kúpou v Martinuse podporíte nástup totality
Na stránkach rapídne upadajúceho denníka SME (tlačené médium s najvyšším medziročným prepadom – 21 %) ste sa v októbri 2016 mohli dočítať: „Kníhkupectvo Martinus už niekoľko mesiacov rieši, ako pristupovať ku knihám, ktoré šíria nezmysly a konšpiračné teórie. Najprv k týmto dielam priradilo upozornenie, od minulého týždňa pod nimi ruší aj čitateľské recenzie. Dôvodom podľa marketingového manažéra Martinusu Michala Brata je, že recenzie pod týmito knihami už neboli o hodnotení diel. Zmenili sa na propagáciu postojov, ktoré sú v rozpore s hodnotami kníhkupectva. „Nechali sme sa inšpirovať napríklad spravodajskými webmi, ktoré za určitých okolností zamknú diskusie pod článkami, keď takéto diskusie prestávajú plniť svoju pôvodnú funkciu,“ povedal Brat. Zisk z predaja konšpiračných kníh vraj venuje Martinus na rozvoj kritického myslenia.

Déja vu

Viktor Timura
Svedectvá o Štefánikovej smrti
Začiatkom roku 2014 sa objavila správa o dvoch publikáciách vydaných v zahraničí, ktoré prinášali svedectvá ohľadne smrti M. R. Štefánika. V roku 1981 Slovensko-americké kultúrne stredisko v New Yorku vydalo knihu v anglickom jazyku General Milan Rastislav Stefanik. Druhou, ktorá vyšla v Nemecku, bola publikácia Černá kniha minulosti.

Naša história

Viktor Timura
Európa a Slovania: Vznik a zrod písma
Vývoj písma nadviazal na pôvodné jaskynné výtvory. Jeho začiatky nájdeme v jaskynných rytinách a maľbách s prechodom do abstraktnej štylizácie. Prvé štylizácie sú viac ako 30-tisíc rokov staré, zložené z bodiek a čiarok. K významnému posunu došlo pred 25 – 15-tisíc rokmi. V Mezine sa na ženských ozdobách z kostí objavili abstraktné ornamenty, vychádzajúce z obyčajného zloženia dvoch čiarok – z písmena „V“. Spojením dvoch písmen „V“ vznikol tvar „X“ a jeho spájaním množstvo ďalších tvarov. Rozličnou kombináciou je možné takto získať až 48 grafém.

Bez masky

Juraj Pokorný
Michael Kocáb – Hudobný rebel, ktorého principiálnosť, zmizla v nenávratne
Český rocker, skladateľ, inštrumentalista, spevák, občiansky aktivista, politik a podnikateľ. Takto býva definovaná profesionálna totožnosť pražského rodáka Michaela Kocába, ktorý sa po poctivých hudobných začiatkoch postupne modifikoval do širokospektrálnej a dosť rozporuplnej osobnosti.

Neznámi hrdinovia

Milan Pullmann
Náhla rakovina fínskej vizionárky

Fínska lekárka, autorka kníh o parapsychológii, ufológii a kontrole mysle Rauni-Leena Tellervo Luukanen-Kildeová sa narodila 15. novembra 1939. Počas druhej svetovej vojny musela aj s rodinou utiecť z dediny, v ktorej vyrastala do Helsínk.

Mystické miesta sveta

Vladimír Líška
Solárna svätyňa Newgrange – Írsko

Jedna z najkrajších mohylových hrobiek Európy je Newgrange v Írsku, 51 km od hlavného mesta Dublinu. Jej pôvod je neznámy, spomínajú sa kolonizátori z Európy, ktorí z Bretónska doniesli umenie stavania podobných menhirových stavieb. Pripisovali ju aj Keltom a kráľovstvu Tara. Tzv. Kelti, ako indoeurópska skupina, prišli na ostrovy zo strednej Európy. Tara je aj meno najslávnejšieho írskeho kopca, sídla írskych kráľov. Druidské chrámy mali kruhový tvar a symbolický význam bol priraďovaný aj dlhým upraveným cestám k nim. Ako spomína Karel Sklenář v knihe Tanec obrů, názov Newgrange pochádza pravdepodobne z keltského An Uamh Greine – Jaskyňa slnka.

Veda a technika

Ján Lakota
Moc je nepriateľom nových myšlienok

Politika vedy je fenomén, ktorý nás všetkých, čo pracujeme vo vede, neuveriteľne „dobehol“. Kedysi dávno, v dobách hlbokého socializmu, to bolo relatívne jednoduché. Každý vedel na čom je. (kto nevedel, mal, ako sa hovorí, smolu). Aj vedeckí pracovníci boli akoby rozdelení na dve triedy: tí osvietení a tí druhí. Tých prvých bolo výrazne menej, ale boli.

Alternative vita

Marián Benka
Význam toho „zlého“
Starý čínsky príbeh rozpráva o sedliačikovi, ktorému jediný koník ušiel do hory. Zhŕkli sa okolo neho susedia a lamentovali: „Aké nešťastie sa ti stalo!“ Sedliak pokojne odvetil: „Ešte uvidíme, či je to zlé alebo dobré.“ Po čase sa kôň vrátil a priviedol so sebou stádo divých koní. Opäť pribehli susedia a vykrikovali: „Aké šťastie ťa postretlo!“ Sedliak len: „Ešte uvidíme, či je to zlé alebo dobré.“ Jeho najstarší syn sa podujal divoké kone krotiť. Pritom sa jeden kôň spätil, syna doráňal a dokaličil mu ruku. Susedia znovu lamentovali a sedliak len to svoje: „Uvidíme“. Krátko na to cisár vyhlásil vojnu, veľa mladíkov z dediny narukovalo, ale sedliakov syn sa odvodu vyhol, vďaka svojmu zraneniu. A v takomto duchu príbeh pokračuje.

Zdravie

Marián Fillo
Povinné očkovanie – nezamieňame si účel s prostriedkom?

Povinné očkovanie je povinné vraj preto, aby zabezpečilo vyššiu úroveň zdravia spoločnosti, teda verejného zdravia. Na výkon očkovania na Slovensku dohliadajú regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ale čo to je to verejné zdravie? Verejnosť ako taká predsa nemá nejaké samostatné telo, ktoré by mohlo byť choré alebo zdravé. Verejné zdravie teda nemôže byť ničím iným, než súčtom zdravia jednotlivcov, ktorí tvoria verejnosť, resp. spoločnosť.

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Manna – zdravé potraviny (Jana Rostasová)

Nájomní vrahovia

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Farebné a rizikové
Farbenie vlasov patrí v súčasnej modernej dobe snáď k základu životného štýlu. O tom, že najmä trvalé farby majú nepríjemný zápach, vieme asi všetci. Že nám okrem alergických reakcií na pokožke hlavy môžu spôsobiť skutočné zdravotné problémy, vie asi málokto.

Magdaléna Svančarková
Bez vlasov a v depresii

Akné je v dnešnej modernej dobe problém, ktorý sa často rieši medikamentóznou liečbou. Postihuje najmä mladšie ročníky, ale nevyhýba sa ani ľuďom okolo tridsiatky či štyridsiatky. Počet dospelých trpiacich týmto ochorením stále rastie. Na jeho vzniku má svoj podiel určite aj duševný stres. U žien sa pridáva hormonálna nerovnováha. K tomu sa pridávajú aj nezdravé návyky ako fajčenie či konzumácia alkoholu. Podľa štúdie Andrei Di Landro (Adult female acne and associated risk factors) z roku 2016 môžu faktory životného štýlu hrať dôležitú úlohu pri rozvoji akné v dospelosti.

Herbár

Vladimír Líška
Buk ako zdroj sily a jasnej mysle

Európu pokrývali v minulosti rozsiahle lesy a až prechodom na usadlý spôsob života začal človek lesy vyrúbavať, aby získal pôdu pre pasenie dobytka, na pestovanie plodín, na stavebné účely a drevo na výrobu lodí a vozov. S rozvojom baníctva vzrástla potreba dreva pre bane a na výrobu drevného uhlia. Organizované využívanie lesa v rámci našej oblasti sa datuje od uhorského cisára Maximiliána II., ktorý vydal v roku 1565 Lesný poriadok a od Márie Terézie a jej trvalo udržateľnej formy lesného poriadku z roku 1769.

Jeden deň

Marián Benka
Jeden deň s „kovotvorcom“

Táto reportáž sa pôvodne mala nazývať „Jeden deň s umeleckým kováčom“, ale to nie je dostatočné označenie pre činnosť, ktorou sa Imrich Panyik z Matúškova v okrese Galanta zaoberá. Sám hovorí, že asi vymyslel nové povolanie, pre ktoré ale zatiaľ nemá meno. Ja som si ho dovolil nazvať „kovotvorcom“.

Zimkomriavky

Milka Zimková
Kytka sem, kytka tam

Múzy

Zem&Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry, kultúrna udalosť)
Jason Decaires Taylor

Mandragora

Vladimír Líška
Mediálny maskot dalajláma a temná minulosť Tibetu

Dnes 81 ročný, stále čulý tibetský duchovný vodca Tändzin Gjamccho (14. dalajláma) sa narodil 6. júla 1935 v dedine Tagccher, v severnom Tibete, v chudobnej roľníckej rodine. Mnísi ho našli ako dvojročného a spoznali v ňom reinkarnáciu predošlého 13. dalajlámu. Titul dalajláma (dalaj = more, láma = duchovný vodca, celý preklad = kňaz nekonečný ako more ), je tibetsko-mongolský a značí najvyššie postavenie v hierarchii tibetskej budhistickej školy Gelugpa, sekte žltých čapíc.

Pavučina

Artur Bekmatov
Monika Tódová
Monika Tódová (rodená Žemlová) sa narodila v roku 1982 v Trnave. Po absolvovaní gymnázia v Hlohovci nastúpila v roku 2001 na Filozofickú fakultu UK, odbor žurnalistika, ktorý ukončila v roku 2006. Počas prvého mesiaca štúdia začala zároveň prispievať do denníka SME, v ktorom sa venovala domácim témam. Neskôr prešla do Denníka N.

Číslo vyšlo 2.12.2016

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply