Marec 2017

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Fašistický scrabble
Výrok: „Fašisti budúcnosti sa budú nazývať antifašistami,“ sa všeobecne pripisuje Winstonovi Churchillovi. Hoci v skutočnosti nemusí byť jeho autorom, pomenovanie tohto fenoménu je pre súčasný vývoj situácie vo svete a aj na Slovensku viac ako symptomatické.

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda, Richard Strážan, Hlavné správy, Juraj Pokorný, Martin Bago, Mária Hutirová):
– Rusko sa stáva krízovým manažérom v Stredozemí
– Pápež prirovnal Trumpa k Hitlerovi
– Čína namierila medzikontinentálne rakety na USA
– Liberálne elity v USA majú strach
– Ted Malloch: EÚ potrebuje skrotiť
– Brusel straší Washingtonom
– Bulhari sa cítia osamotení

Z domova (Juraj Pokorný):
– Aj policajný prezident potvrdil dlhodobé varovania Zem&Vek
– Osobnosti kritizujú vytvorenie protifašistickej komisie
– Nový znalecký odbor chce poľovať na „extrémistov“
– Špeciálna jednotka začala šliapnutím vedľa
– Šéfka justície priznala schôdzku so šéfom SIS

Patrik Sloboda
Rebelantské trio Putin – Orbán – Trump
Zmena politickej klímy vo svete, ktorú vyvolalo zvolenie Donalda Trumpa za 45. prezidenta Spojených štátov, sa začína odrážať na správaní mnohých krajín. Malých i veľkých, jednotlivých i zoskupených v hospodárskych blokoch, regionálnych združeniach a vojenských paktoch. Plné dôsledky výmeny vládnej garnitúry vo Washingtone ostávajú zatiaľ veľkou neznámou i pre takých politických rutinérov, akými sú maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Musia sa pripravovať na všemožné scenáre mocenského preskupovania v podmienkach, keď hlavný šíriteľ globalizačných premien – Spojené štáty – dostal nového najvyššieho ústavného činiteľa. A ten odmieta plniť dlhodobý program deštrukcie národných štátov v prospech globálnej homogenizácie.

Patrik Sloboda
Dvaja kohúti na východoázijskom smetisku

Keď americký prezident vlani naplno rozbehol svoju predvolebnú kampaň, zaradil v nej na popredné miesto zmenu vzťahov s Čínou, a to z dvoch hlavných dôvodov. Jeho voličov viac zaujímal ten prvý, súvisiaci s obnovou amerického priemyslu po viac než tridsať rokov trvajúcej deindustrializácii Spojených štátov. Presúvanie výrobných kapacít z USA smerovalo hlavne do dvoch krajín: Mexika a Číny. Druhý dôvod vyplýval z deklarovaného zámeru kandidáta Donalda Trumpa zabrániť čínskemu drakovi ovládnuť oblasť juhovýchodnej Ázie. Táto téma zaujímala amerických voličov o čosi menej. Ale o to viac znervózňuje celú planétu, pretože zaváňa ozbrojenou konfrontáciou s otvoreným koncom. Tomu sa chce Donald Trump vyhnúť.

Juraj Hraško
Pôda nemá patriť špekulantom, ale tým, ktorí ju využívajú
V poslednej dobe sa o pôde diskutuje nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii. Upravujú sa zákony, predpisy, pre pôdu sa vymýšľajú účelové názvy (napr. pozemok, hnedý park, zelený park). Dôvodom takéhoto záujmu nie je hľadanie riešenia, ako využiť jej mnohostranné vlastnosti v prospech ľudstva, ale ako ju zneužiť na zveľadenie individuálneho bohatstva beztak bohatých jednotlivcov.

Juraj Pokorný
Ján Benčík kryje neonacistov a ohrozuje životy občanov
Ako sme už pred časom informovali, šéfredaktor Zem&Vek Tibor Eliot Rostas tlmočil v liste adresovanom šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi znepokojenie nad tým, že ukrajinská nezisková organizácia Myrotvorec, napojená na tamojšie vládne štruktúry, zverejnila v máji 2016 zoznam všetkých novinárov akreditovaných v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Obsahuje mená vyše 5000 novinárov, z toho 300 zahraničných, a to nielen zo CNN, AP, AFP, TASS či BBC, ale aj z niektorých slovenských médií, vrátane reportéra denníka SME Toma Nicholsona, ktorý navštívil Donbas v lete 2014, či nášho reportéra Artura Bekmatova, ktorý do oblasti juhovýchodnej Ukrajiny viackrát vycestoval.

Roman Michelko
Kiska a jeho družina
Kiska je v slovenskej politike ťažko pochopiteľný fenomén. Jeho mediálny obraz je dlhodobo a starostlivo budovaný, vystupuje ako morálna autorita, nedajbože, osobnosť pevných morálnych zásad, s ktorou má jeho okolie ešte veľké plány. Paradoxne však jeho životný príbeh ukazuje na všeličo iné, len nie na to, za čo sa vydáva. Klasický oportunista, neúspešne sa snažiaci už vo veľmi mladom veku vstúpiť do komunistickej strany, kde ho vraj nevzali, lebo spieval Kryla.

Ekonomika

Róbert Hölcz
Polčas rozpadu eurozóny
Za historickým vznikom dnešnej EÚ bol záujem znepriatelených štátov nezopakovať na európskom kontinente hrôzy vojny – čo sa podarilo. Obdobný úspech však nemôžeme konštatovať pri zavedení spoločnej meny. Na eure sa „nabalilo“ predovšetkým Nemecko tým, že jeho hodnota je nižšia ako pôvodná nemecká marka. A tak nemecká ekonomika vykazuje každoročný obrovský prebytok obchodnej bilancie, čo je tŕňom v oku terajšieho amerického prezidenta.

Marián Benka
Sankcie Rusko posilnili
Pred približne troma rokmi vyhlásil Západ Rusku hybridnú vojnu, v rámci ktorej voči nemu uvalil hospodárske sankcie, dúfajúc, že krajinu zrazia na kolená. Opak sa však stal pravdou. Sankcie východnému obrovi nielenže neuškodili, ale v niektorých ohľadoch mu dokonca pomohli.

Korunní svedkovia

Nicolas Sarkozy

Satira

Koláže (Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Domobrana

Peter Čalovka
Armády USA a európskych krajín už nie sú tým, čím bývali

Napriek tomu, že spojenci krátko po vojne, keď Sovietsky zväz ešte nemal atómovú bombu (1945 – 1948), uvažovali o jadrovom útoku na ZSSR, aby sa raz a navždy skoncovalo s komunizmom, NATO vzniklo v roku 1949 ako obranná aliancia proti jeho expanzii, ktorá bola v povojnovom svete badateľná.

Patrik Sloboda
Turecko – podivný člen NATO
Turecko patrí k najstarším členom Severoatlantickej aliancie, vstúpilo do nej pred 60 rokmi. Studená vojna medzi USA a Sovietskym zväzom sa vtedy nebezpečne prehlbovala a železná opona rozdelila Európu. Spojené štáty priviedli Turecko do západného vojenského bloku zo strategických dôvodov: malo neoceniteľnú polohu na rozhraní Ázie a Európy. V prípade vypuknutia ozbrojeného konfliktu mohla Aliancia „tureckou zátkou“ upchať loďstvu Varšavskej zmluvy prístup k Stredozemnému moru.

Artur Bekmatov
Civilná ochrana zaostáva
V dobe studenej vojny bola ochrana civilného obyvateľstva súčasťou obrannej stratégie armády. Z dôvodu neustálej hrozby nukleárneho konfliktu štáty po celom svete budovali sieť ochranných objektov a pripravovali obyvateľstvo na mimoriadne situácie už na školách. Následkom spoločensko-politických zmien v roku 1989 bola aj zmena nazerania na armádu a potrebu ochrany civilného obyvateľstva. Napriek tomu, že nová doba priniesla aj nové bezpečnostné hrozby, ochrana civilného obyvateľstva a jeho príprava na mimoriadne situácie ustúpili do úzadia. Schválne: viete, kde sa nachádza najbližší kryt pri vašom bydlisku?

Tibor Eliot Rostas, Marián Benka
Domobrana znamená obranu domova

Slovenskí branci vznikli ako dobrovoľnícka organizácia ľudí, ktorým nebola ľahostajná bezpečnosť tejto krajiny a jej obyvateľov. Ako reakcia na to, že štát už túto bezpečnosť nedokáže garantovať. Pritom oficiálnu domobranu podporovať nemieni. O vzniku, cieľoch a spôsobe fungovania slovenských brancov sme sa porozprávali s dvoma ich predstaviteľmi Petrom Švrčkom a Filipom Rázgom.

Martin Urminský
Krajina, ktorá sa vie ubrániť sama
Švajčiarsko je známe v prvom rade ako krajina bánk, presných hodiniek a univerzálnych armádnych nožov. Ďalej stabilitou, neutralitou a polopriamou demokraciou. Ľudia v častých referendách rozhodujú o vstupe svojej krajiny do medzinárodných organizácií, o zákonoch, ale aj o svojom bežnom živote. Švajčiarsko nie je súčasťou NATO, ani Európskej únie. Členstvo v EÚ odmietli obyvatelia v referende. Do OSN vstúpilo Švajčiarsko až v roku 2002.

Patrik Sloboda
Maďari vstupujú do oddielov „lovcov votrelcov“
Skutočnosť, že na branno-bezpečnostný sektor členských štátov Severoatlantickej aliancie a Európskej únie sa vzťahujú spoločné vojensko-politické smernice, komplikuje život krajinám, ktoré považujú nezvanú masovú migráciu z Ázie za hrozbu, a nie za „multikultúrne obohacovanie“. Žiaden z úradujúcich vysokopostavených štátnikov v Európe o tom nehovorí hlasnejšie a otvorenejšie ako maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch

Rendez-vous

Marián Benka, Tibor Eliot Rostas
Pri užívateľoch konopy by sa mala uprednostniť liečba pred trestným stíhaním
V minulom čísle sme celú tému mesiaca venovali problematike konopy, možnostiam jej využitia, liečivému potenciálu i otázkam jej kriminalizácie. O tejto problematike sme sa rozprávali aj s MUDr. Ľubomírom Okruhlicom, CSc., riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí, jedným z popredných slovenských adiktológov.

Propaganda

Juraj Pokorný
Overtonovo okno: Ako spraviť z neprijateľného prijateľné
Žijeme v časoch, keď sa otázky, ktoré boli ešte nedávno pre verejnosť zásadné, principiálne a nedotknuteľné, flexibilne prispôsobujú. Stáročia platné obmedzenia sa posúvajú až za hranice možného. Zmena postojov sa často odohráva tak rýchlo a nečakane, že si bežný človek právom kladie otázku, či je tento proces spontánny a prirodzený, alebo ho niekto zo zákulisia ovplyvňuje, urýchľuje, riadi. Axiómy, ktoré doteraz patrili medzi tie najposvätnejšie, definitívne strácajú svoju jednoznačnosť.

Déja vu

Milan Pullmann
Iluminátske karty

Zberateľská kartová hra z roku 1994 s názvom Illuminati: New World Order obsahuje kartu, na ktorej je zobrazený útok na Dvojičky, ďalšiu s útokom na Pentagón, inú s ropnou škvrnou v oceáne, na ďalšej je nehoda v atómovej elektrárni atď. Obsahuje aj kartu s číslom 444 a názvom Pizza pre tajné stretnutie.

Naša história

Viktor Timura
Európa a Slovania: Eurázia a slovanská (árijská – védska) mytológia
Vznik písma umožnil zaznamenávať mytologické predstavy od začiatku tretieho tisícročia pred naším letopočtom. To, čo sa zachovalo v dobových písomných pamiatkach, je fragmentárne a umožňuje nejednotnú interpretáciu. Nesporné je, že dochované informácie odrážajú oveľa staršie tradície uchovávané v predstavách a v ústnom podaní, ktoré nadobúdali s formovaním jazyka podobu príhod vo viacerých variantoch. Vznikli prispôsobovaním a vytváraním pôvodnejších predstáv mestskými štátmi, starovekými ríšami, kňazskými elitami a mysliteľmi – filozofmi z okruhu kňazských elít. Nevyjadrujú iba aktuálne dobové predstavy vtedajšieho človeka, ale sú aj pozmeňované z generácie na generáciu. Pozmeňovali sa nepresnou interpretáciou alebo zámerným prispôsobovaním a významovým alebo ideovým posunom.

Bez masky

Juraj Pokorný
Mary Louise (Meryl) Streepová: Svetoznáma, uznávaná a „správne zaradená“ legenda
Talentovaná, úchvatná, pôvabná, šarmantná. Takto charakterizuje odborná i laická verejnosť svetoznámu hollywoodsku herečku Meryl Streepovú, ktorá má na svojom konte účinkovanie v desiatkach filmov a množstvo ocenení. Napriek tomu, že sa s mladosťou rozlúčila už dávno, režiséri ani diváci záujem o ňu nestrácajú. Niet sa čo diviť. Divadelná aj filmová kritika, ktorá oceňuje jej schopnosť „prevteliť sa“ do akejkoľvek postavy (či už dramatickej alebo výslovne komediálnej), ju považuje za jednu z najlepších herečiek všetkých čias.

Neznámi hrdinovia

Viktor Memfer
Obhajca konopy

Psychiater Lester Grinspoon sa narodil 24. júna 1928 v meste Newton pri Bostone v štáte Massachusetts. Vychodil Tuftovu univerzitu a Lekársku fakultu Harvardovej univerzity. Je ženatý a má štyri deti. Jeho najstarší syn Danny zomrel v puberte na rakovinu.

Mystické miesta sveta

Vladimír Líška
Veľkonočný ostrov

Rapa Nui alebo Veľkonočný ostrov tvorený tromi sopkami s rozlohou 163,6 km² nazývali pôvodne Te Pito o te Henua, teda Pupok sveta. Tento názov mu dal podľa legendy kráľ Hotu Matua, ktorý sem priviedol prvých obyvateľov. Nachádza sa uprostred nekonečnej vodnej plochy Tichého oceánu, tisíce kilometrov od najbližšej pevniny.

Veda a technika

Ján Lakota
Vedecká slepota

Poznáte pravidlo 48? Uviedol ho na scénu Michael Crichton vo svojom románe Smrť Andromeda. Pravidlo 48 hovorí o tom, že všetci vedci sú slepí. Koľko má človek chromozómov? Väčšina z vás sebavedome odpovie: 46. Tí viac znalí veci dodajú, že máme 22 párov „obyčajných“ chromozómov a jeden pár pohlavných chromozómov. Ak je pohlavný pár XX, ide o ženu, ak je pohlavný pár XY, ide o muža.

Alternative vita

Andrea Šestáková
Mystérium knižníc palmových listov
India bola vždy známa svojím mysticizmom, bohatou zachovalou starobylou kultúrou, náboženstvom a tradíciami. Je krajinou, kde je pre mnohých ľudí duchovná filozofia a duchovná cesta súčasťou ich každodenného života.

Zdravie

Marián Benka
Frekvencie, ktoré liečia i daignostikujú

Biorezonancia je metóda kdesi na pomedzí alternatívy, klasickej západnej a tradičnej čínskej medicíny. Jej základ tvoria špeciálne prístroje, ktoré vysielajú určité frekvencie do organizmu pacienta. Na základe spätnej väzby, ktorú telo vracia ako odpoveď na tieto signály, sa podľa výrobcov prístrojov a lekárov, ktorí s nimi pracujú, dajú včasne diagnostikovať problémy neodhaliteľné bežnými medicínskymi postupmi. Zároveň sa pomocou iných frekvencií dá obnoviť narušená rovnováha v organizme, a tým posilniť jeho schopnosť samoliečenia.

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Manna – zdravé potraviny (Jana Rostasová)

Nájomní vrahovia

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Neprirodzená ochrana pred počatím
Predchádzať počatiu a regulovať množstvo potomkov sa dnes považuje za nevyhnutnosť. Preto idú ako na dračku aj prostriedky, ktoré bránia tehotenstvu ženy. Otázka, či je to prirodzené, však akosi nikoho netrápi. A to aj napriek tomu, že trend domácich potravín bez obsahu chemikálií je na vzostupe. Avšak antikoncepcia, nech je, aká chce, je niečo, nad čím sa nezamýšľame.

Magdaléna Svančarková
Zomrieť ako celebrita?

Sú tu už viac ako jedno storočie. V minulosti predstavovali ľahko dostupnú drogu, a dnes to nie je inak. Predávkovanie nimi znamená vo väčšine prípadov smrť. Z pôvodného lieku na zaspávanie je dnes liek na epilepsiu či anestetikum. Jeho užívanie však veľmi rýchlo vyvolá závislosť, depresiu a množstvo ďalších problémov.

Jeden deň

Marián Benka
Jeden deň s výrobcom gitár
V Kvášovci, okrajovej časti Dubnice nad Váhom, sa v objekte bývalého družstva nachádza nenápadná dielnička. Ak k nej chcete trafiť, musíte sledovať malé, ručne urobené smerovky so symbolom gitary. Zvnútra je už zaujímavejšia a rozhodne priestrannejšia, ako by sa zdalo pri pohľade zvonka. Plná menších a väčších kusov dreva, nástrojov, nedokončených i dokončených gitár.

Príbehy Zeme

Kečuánsky príbeh
Cuniraya a Cawillaka

Zimkomriavky

Milka Zimková
Nerieš to

Múzy

Zem&Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry)
Amit Shimoni

Mandragora

Vladimír Líška
Strach ako nástroj ovládania a manipulácie

Jozef Banáš napísal, že ten, kto vymyslel dedičný a smrteľný hriech, by si zaslúžil antinobelovu cenu za najväčší zločin na ľuďoch. Držať ľudí v neustálom pocite hriechu a viny je najlepší spôsob, ako človeka urobiť chorým. Ľudí dneška neustále sprevádza strach – z nezamestnanosti, chorôb, smrti, ale aj strach z hladu, mainstreamovými médiami umelo živený strach z Ruska, z extrémizmu, z neštandardných strán, z globálneho otepľovania, epidémií, proti ktorým sa treba okamžite zaočkovať, strach z jadrového programu Severnej Kórey…

Pavučina

Artur Bekmatov
Daniel Milo

Daniel Milo sa narodil v roku 1975 v Bratislave. Po maturite na Gymnáziu L. Sáru v roku 1994 nastúpil na štúdium práva na Univerzite Komenského, ktoré ukončil v roku 2001. V tomto období zároveň začínal byť aktívny v mimovládnom sektore. Ešte počas štúdia na univerzite sa angažoval v Amnesty International. Od roku 2001 pracoval ako projektový manažér v organizácii Ľudia proti rasizmu, od roku 2004 tu nastúpil na pozíciu riaditeľa.

Tribúna

Otvorený list predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (Ján Dudáš)
Odvážny sa bude brániť, zbabelec bude čušať
 (Miroslav Grega)

Číslo vyšlo 3.3.2017

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply