Prečítané 3456x | 2

Mozog sa správa egoisticky a na úkor zvyšku tela


Mozog sa správa egoisticky a na úkor zvyšku telaIlustračné foto: Shutterstock.com

Priveľa tukov v potrave predstavuje hrozbu pre ľudský mozog. Výsledky najnovšej štúdie uskutočnenej na pôde Inštitútu Maxa Plancka pre výskum metabolizmu v Kolíne nad Rýnom naznačujú, že strava s prevládajúcim obsahom tukov vedie k nedostatočnému zásobeniu mozgu glukózou, ktorá je jedinou potravou a zároveň jediným zdrojom energie pre najdôležitejší ľudský orgán.

Následky už po troch dňoch

Výskumná skupina pod vedením Jensa Brüninga, riaditeľa kolínskeho Planckovho inštitútu, dospela na základe pokusov na myšiach k pozoruhodnému záveru. Podľa nich vedie privysoký obsah tukov v strave k nedostatočnému zásobeniu mozgu krvným cukrom (glukózou) už po neuveriteľných troch dňoch!

„Pokus jednoznačne potvrdil, že diéta bohatá na tuky spôsobuje už po troch dňoch výrazný pokles hladiny glukózy v mozgu. Mozog bol už po takomto krátkom čase doslova vyhladovaný, aj keď myši prijímali denne dostatok kalórií,“ objasňuje autor štúdie Alexander Jais.

Glukóza však nie je pre náš mozog len jediným zdrojom potravy, ale aj jediným zdrojom energie. Glukózu spotrebúvajú i naše svaly, no tie – na rozdiel od mozgu – dokážu prijať energiu aj z telesného tuku. Mozog je však odkázaný výlučne na glukózu a keďže je ustavične v činnosti (aj počas spánku), musí mať zabezpečený jej neustály príjem.

Zvýšená hrozba cukrovky

Vedci predpokladajú, že voľné nasýtené mastné kyseliny z potravy blokujú činnosť proteínu GLUT-1, najdôležitejšieho transportéra glukózy do mozgu. Hladina glukózy v mozgoch myší prudko klesala najmä v kľúčových oblastiach – v hypotalame, ktorý riadi metabolizmus, a v mozgovej kôre, zodpovednej za učenie a pamäť. Podľa Alexandra Jaisa to malo za následok, že myši sa učili oveľa pomalšie a pamäť i pozornosť sa im zhoršili.

Pokus potvrdil, že vyhladovaný mozog sa následne pustil do boja o glukózu so zvyškom tela. Mozog myší spustil procesy, ktoré viedli k zvýšenej tvorbe proteínu GLUT-1. Po štyroch týždňoch od začiatku pokusu sa hladina krvného cukru v mozgu myší opäť stabilizovala, a to napriek tomu, že im naďalej podávali potravu bohatú na tuky. Mozog mal dostatok glukózy, avšak na úkor zvyšku tela.

Mozog „egoisticky“ zvyšoval chuť na sladké jedlá a súčasne bránil vstrebávaniu cukru do svalov. Svalové bunky sa tak stali rezistentné voči hormónu inzulín, ktorý v normálnom prípade umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do ich vnútra a zmenila sa na energiu. A práve to môže podľa Jaisa pri dlhotrvajúcom stave viesť až k vzniku cukrovky.

Zdroj: http://www.welt.de/gesundheit/

01.05.2016 13:31 | Zdravie a strava 2


Juraj Pokorný
Zopár slov o autorovi...


Najnovšie príspevky

mee | 01.05.2016 18:38 0

trosicku blbost... popisuju nutricnu ketozu, ano tam sa deju divoke veci (pri prechode z cukru na chvilu aj IQ klesa...co sa mozog musi prisposobovat) .. po par dnoch si mozog zvykne a je ok... telo si beztak vyraba glukozu samo ked potrebuje, kedze vsetky procesy interne bezia na glukoze... a naopak prebytok energie sa meni na tuk (neolipogeneza) ... takze bez "cukru" (ono nie je cukor ako cukor) sa prezit da... kdezto bez tukov mozog zdegeneruje a clovek zomre (pri chronickom dlhodobom "tukovom hladovani" tu mame problemi so zubami, kostami, klbmi, alzheimera a pod. )...

DD | 03.05.2016 10:59 0

Co robi cukor s vami:
http://www.greenmedinfo.com/blog/research-reveals-how-sugar-causes-cancer

Pre pridávanie komentárov a reagovanie na ne sa prihláste alebo zaregistrujte.