Prečítané 8177x | 4

Vyhlásenie predsedov zahraničných výborov PSP ČR a NR SR adresované vládam krajín V4Spoločná fotografia z pracovného stretnutia predsedov zahraničných výborov Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky a Národnej rady Slovenskej republiky (Foto: NR SR)

Bratislava 2. mája 2014 (Zahraničný výbor NR SR) - Predsedovia zahraničných výborov Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky a Národnej rady Slovenskej republiky Karel Schwarzenberg a František Šebej sa na spoločnom pracovnom stretnutí dňa 29. apríla 2014 v Prahe dohodli na nasledujúcom vyhlásení adresovanom vládam krajín V4:

• Sme znepokojení vývojom na východe Európy, ktorý je charakterizovaný porušovaním medzinárodného práva, územnej integrity a taktiež vynorením sa geopolitických hrozieb, ktoré sa týkajú aj našich krajín.

• Odsudzujeme porušenie medzinárodných záväzkov a medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie, ktoré znamená narušenie rovnováhy vzniknutej následkom ukončenia studenej vojny.

• Vzniknutú situáciu považujeme za natoľko znepokojujúcu, že je potrebné prehodnotiť prístup európskych krajín, a špeciálne V4, k obrane slobody a demokracie v našich krajinách.

• Apelujeme preto na krajiny V4, aby bližšie koordinovali svoj prístup k obrane a k fungovaniu ozbrojených síl a aby sa pričinili ako v rámci NATO, tak v EÚ o prijatie potrebných opatrení zodpovedajúcich zmenenej situácii.

• Sme presvedčení, že takéto opatrenie bude vyžadovať významné zvýšenie finančných prostriedkov na obranu v našich krajinách.

• Sme presvedčení, že iba sloboda nám zaisťuje rozvoj, pokrok a prosperitu v budúcnosti

Zdroj a foto: NR SR

06.05.2014 19:54 | Z domova 4