Samoliečenie rastlinami 6.: Pivo to nebude, ale chmeľ si dáme

Add Comment

Rozprávať sa budeme o chmeli otáčavom (Humulus lupulus). Rastlina pochádza pravdepodobne z oblasti Kaukazu, u nás však splanela. Veľmi veľa ľudí si myslí, že pivo bez chmeľu nemôže existovať. Pravdu povediac môže. Väčšinu histórie piva sa ani na jeho výroba nevyužíval, ale používala sa dubová kôra, či rebríček. Dnes v pive slúži ako konzervujúca zložka piva, dodávajúca mu horkastú (pre pivo typickú) chuť.

Jeho hlavné liečivé vlastnosti sú dve. Prvou je jeho blahodarný vplyv na tráviacu sústavu. Spôsobujú ho horčiny obsiahnuté v šiškách (je to tá časť rastliny chmeľu, ktorá sa zberá). Druhá vlastnosť, pri ktorej treba podotknúť, že nemá veľa konkurentov, je sedatívny účinok chmeľu. Môže zaň látka lupulín. Jeho zdroj nájdete, keď nadvihnete lupienky na šištičkách. Na mieste, kde sa lupienok napája na stopku, uvidíte semienko, ktoré je poprášené žltým práškom. A treba povedať, že tento prášok vás uspí pomerne rýchlo. Jeho najväčšia výhoda je, že nemá omamné účinky, ako niektoré iné rastlinné sedatíva. Novomanželom ho však neodporúčam, pretože má tlmiace účinky aj pri sexuálnych výkonoch.

Ak sa pozriete na list chmeľu, tak vám možno pripomenie, jednu neslávne známu rastlinku. Patrí totiž do čeľade konopovitých. Takže nikomu nemusím pripomínať, kto je jeho sestra.

Treba byť opatrný na alergiu na chmeľ, nemá ju síce každý, ale pri alergii by som chmeľ užívať neodporúčal. Alergia sa prejaví už pri zbere. Netradičnosťou chmeľu je, že sa skôr využíva pestovaná, ako divá rastlina.

Odvar sa pripraví zaliatím 4-5 šišiek vriacou vodou, nechá sa 15 minút odstáť a postupne sa popíja. Už po pár dúškoch začnete cítiť značnú únavu.

Václav Václav
Na každú starosť vyrástla rastlina.

Pridaj komentár

& Časopis