December 2015

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Vojny vedú médiá

Všetky vojny začínajú zámienkou, ktorá sa najprv bubnovala do sveta. Dnes sú technológie bubeníkov šialene dokonalé. Všimnite si však jeden veľmi dôležitý fakt o vyvolávaní vojen. Vždy je potrebné vyrobiť verejný súhlas, ba dokonca túžbu obyvateľstva zapojiť sa do vojny – prezentovanej ako spravodlivý odvetný úder protivníkovi. Tento súhlas je vždy vytvorený útokom na obyvateľstvo, na prostých, nevinných ľudí. Položme si otázku: Prečo moslimovia neútočia na parlamenty, vládne budovy a inštitúcie, odkiaľ vychádzajú na ich likvidáciu? Prečo sú to vždy nevinní ľudia v dave, metrách alebo v mrakodrapoch? Predať informáciu o útoku vlkov na košiar je oveľa efektívnejšie ako vyvolať súcit s útokom na stále menej populárnu politickú elitu. Ľudia musia byť vystrašení na smrť a mať pocit, že sa to týka priamo ich, že v ohrození sú oni samotní a musia sa brániť. Preto sa vojna už desaťročia vyrába v médiách a prostredníctvom médií.

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda):
– Parížsky piatok trinásteho
– Juncker ako realista
– Sankcie voči Rusku sa opäť predĺžia
– Ako sa dávkuje strach
– Diktátu „politickej korektnosti“ sa už vzpierajú i Američania
– Juhovýchodná Ázia vytvára hospodárske spoločenstvo
– Ukrajinci si pripomenuli 2. výročie Euromajdanu

Z domova (Juraj Pokorný):
– Každý, u koho sú dôvody, bude monitorovaný
– Mierny posun v slovenskej diplomacii
– Prezidentov patetický apel
– Kiska karhal Rusko a velebil NATO
– Protiteroristické zákony v skrátenom legislatívnom konaní

Patrik Sloboda:
Ofenzíva proti Nemecku: Pri emisnom škandále Volkswagenu vôbec nejde o ovzdušie
Ešte začiatkom septembra bol nemecký automobilový koncern Volkswagen Group na najlepšej ceste poraziť Toyotu a stať svetovou jednotkou. V prvom polroku predal vyše päť miliónov vozidiel a očakával nemenej úspešný aj druhý polrok. Nemecká ekonomika šliapala na plné obrátky, nezamestnanosť klesala, príjmy z daní vrchovato plnili štátnu pokladňu, minister financií Wolfgang Schäuble avizoval vyrovnaný štátny rozpočet a jeho šéfka kancelárka Angela Merkelová žala v mienkotvorných médiách slávu za otvorenie hraníc migrantom vydávajúcim sa za utečencov zo Sýrie. Na pohľad idylka priam rozprávková.

Matej Ivanko
Čierna Hora sa búri proti vstupu do NATO
Október sa v Čiernej Hore niesol v revolučnom duchu. Odohrávali sa tu protesty proti súčasnej vládnucej garnitúre a jej snahám o vstup doNATO. Na čele krajiny v súčasnosti stojí premiér Milo Dukanović. Pri moci je od roku 1991 a počas tohto obdobia sa striedal na postoch premiéra a prezidenta. No krajinu viedol na oboch postoch, pretože tu platí nepísané pravidlo, že hlavné slovo má vždy autoritatívnejšia osoba.

Roman Michelko
Predvolebná šachovnica

Aj keď sa voľby budú konať až piateho marca, zdá sa, že trendy sú už viac-menej jasné a predvolebné karty rozdané. Samozrejme, stať sa ešte môže všeličo. Je možné, že tesne pred voľbami bude odpálená aféra typu gorila, ktorá nanovo zamieša karty. Ale odhliadnuc od takýchto nepredvídateľností sa zdá, že veľké prekvapenie čakať nemôžeme.

Tibor Eliot Rostas
Vlastizradcovia
V absolútnej tichosti a mlčaní verejnoprávnych médií prijalo stopätnásť poslancov slovenského parlamentu 12. novembra 2015  návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky v súvislosti s ich pôsobením v NAtO ForceIntegration Unit (NFIU). Okrem toho, že týmto aktom prisúdili Slovensku podradný štatút protektorátu, naplnili aj skutkovú podstatu trestného činu podľa § 311 – vlastizrady.

Tibor Eliot Rostas
Dva odlišné pohľady
Sme absolútne slobodné médium, ktoré považuje slobodu prejavu a slobodu slova za svoju prioritu. Aj v našej redakcii sa názory na jednotlivé témy rôznia, sme ľudia s odlišnými svetonázormi, sme však schopní vnímať a prijímať podnety od druhých. Aj preto dávame priestor diskusii, polemike a viacerým pohľadom. Je napokon na čitateľovi, akú mienku si vytvorí. Toto je hlavný dôvod, prečo vám prinášame aj tieto dva protichodné názory.

Ekonomika

Peter Čalovka
Hra o zlato
S narastaním amerického dlhu majú USA stále väčšie problémy s odpredajom svojich dlhopisov, ktoré od nich nakupujú ostatné štáty do svojich zahranično-valutových rezerv. Oslabovanie reálnej americkej ekonomiky postupne oslabuje dôveru svetových centrálnych bánk k americkému doláru, a to vedie americkú štátnu banku (Fed) k vynachádzaniu spôsobov, ako znižovať konkurenciu komodít, ktoré by mohli konkurovať americkým dlhopisom.

Korunní svedkovia

Martin van Creveld

Satira

Kresby (Rároh)
Koláže (Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Zbohom Európa

Marián Ďuriš
Parížsky teror ako výsledok európskej politickej demencie
Už hodinu po parížskych útokoch sme sa bez akéhokoľvek vyšetrovania a dôkazov dozvedeli, že páchateľom je Islamský štát (ISIL). Svetové médiá sa rozbehli na plné obrátky, komentátori a analytici tajných služieb opakovali, že útoky smerujú zo Sýrie a Iraku. Očiam a ušiam verejnosti sa pri podobných udalostiach predkladá selektívna porcia príbehov, čiastočné fakty a historický kontext, obvyklý okruh „expertov“, profil „nepriateľa“ a úzky rámec diskurzu na vytvorenie okamžitého súdu.

Patrik Sloboda
Vojna proti terorizmu požiera demokraciu

Dňa 20. septembra uplynulo iba štrnásť rokov odvtedy, ako americký prezident George W. Bush predniesol prejav, v ktorom vyrukoval s formuláciou „War on terror“. Tá sa okamžite etablovala i v slovenskej žurnalistike pod názvom Vojna proti terorizmu. Americký vojensko-priemyselný komplex ju použil ako propagandistickú argumentačnú bázu na rozpútanie trestných a preventívnych vojenských úderov proti nepriateľovi, ktorý bol konkrétny i abstraktný.

Peter Čalovka
Kam smeruje súčasný terorizmus a ako sa dá poraziť
Po útokoch v Paríži si odrazu celý svet začína uvedomovať, že sme konfrontovaní so situáciou, kde nikto nie je proti teroru imúnny. Terorizmus existoval prakticky vždy. Ale zmenila sa jeho podstata. V minulosti sme tu mali terorizmus, ktorý bol nasmerovaný na zmenu sociálneho zriadenia, ako boli napr. Červené brigády v Nemecku alebo frakcie Červenej armády v Taliansku. Bol tu aj terorizmus územných separatistov ako Baskovia alebo Íri. Bol tu terorizmus z pomsty za prehranú vojnu, ako boli Palestínci proti Izraelu, alebo z pomsty za genocídu – ako boli Arméni proti Turkom. V Taliansku zaviedla mafia terorizmus ako nástroj zastrašovania policajných a justičných orgánov. Ale všetky tieto druhy terorizmu predpokladali, že systém, proti ktorému bojujú, prežije.

Juraj Pokorný
Migranti a mesiášsky syndróm sťahujú Európu ku dnu

Európa sa nachádza v stave najvyššieho ohrozenia. Jeho zdrojom však tentoraz nie je žiaden nemecký ani sovietsky diktátor, ale vlastná nemohúcnosť a bezradnosť. Tvrdohlavo odmieta pripustiť extrémnu vážnosť situácie – bezducho, akoby za ňu myslel a konal niekto iný, sa blíži k svojej ďalšej katastrofe. Človek len žasne, čo stihli s hlavami ním zvolených zástupcov za necelé dva roky porobiť washingtonskí bábkoherci.

Patrik Slobody
Krstný otec hybridizácie Európy

Teroristické atentáty z piatku trinásteho novembra v Paríži vyvolali aj v zaťatých priaznivcoch vpúšťania státisícových más migrantov z Ázie a Afriky do Európy vydávajúcich sa za sýrskych vojnových utečencov otázku, kam Európska únia vlastne smeruje. Náhle prírastky miliónov cudzorodých prišelcov vyprovokujú po celej únii násilné rasové a sociálne konflikty. Nestačili varovné signály po krvavých zrážkach migrantov druhej a tretej generácie s políciou vo francúzskych, britských a švédskych aglomeráciách? Stáva sa urýchľovanie demografických zmien v štátoch únie tým, čo si pôvodne želali jej otcovia zakladatelia?

Milan Pullmann
MultiKulti Ultra

Už gróf Joseph de Maistre, ktorý bol slobodomurárom, napísal: „Dosiaľ boli národy vyhladzované porobením, teda cudzím vpádom. Núka sa však dôležitá otázka: môže národ zomrieť na svojom území tým, že dovolí muchám rozkladu narušiť samotné jadro jeho pôvodných a určujúcich zásad?“

Jozef Banáš
Kto sú ozajstní teroristi a kto zradcovia Európy?
To, čo sa stalo v Paríži, je nesporne strašné a odsúdeniahodné. Kladiem si otázku, akú motiváciu majú ľudia, ktorí sú natoľko oddaní svojej veci, že zabijú desiatky nevinných a napokon aj sami seba? Musí v nich byť neuveriteľná nenávisť a túžba po pomste zmiešaná s bezmocnosťou a zúfalstvom. Tvrdiť, že na bezhlavé vraždenie nevinných ľudí postačuje, aby bol niekto fanatický islamista, je, nazdávam sa, príliš málo. Tak sa zamýšľam, prečo nás – kresťanov, fanatickí moslimovia natoľko nenávidia? Aby som bol presný, prečo fanatickí moslimovia nenávidia fanatických kresťanov? Normálni moslimovia – a je ich asi osemdesiat percent, ako mi to povedali moji moslimskí priatelia, sú rovnako benevolentní v chodení do mešít ako my v chodení do kostolov, v dodržiavaní dogiem či rituálov. Nebezpečných je tých zvyšných dvadsať percent. Rovnako ako medzi kresťanmi.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch 

Rendez-vous

Marián Benka
Veľké európske krajiny sú našimi kolonizátormi

Tomio Okamura, syn moravskej mamy a japonsko-kórejského otca, poslanec českej snemovne a predseda Strany priamej demokracie, je čiernou ovcou alebo bielou vranou českej politiky. Neberie si servítku pred ústa a otvorene vyjadruje svoje „politicky nekorektné“ názory na Európsku úniu, imigrantov alebo neprispôsobivých občanov. Tvrdí, že sociálne dávky by mali dostávať len tí, ktorí sú ochotní pracovať, a zviditeľnil sa aj návrhom na referendum za vystúpenie ČR z EÚ.

Propaganda

Lukáš Perný
Kaviarenskí intelektuáli na sociálnych sieťach

Manipulácia na sociálnych sieťach získala obludné rozmery. Nové formy novodobého „honu na čarodejnice“ vytvorili „kyberkreatúry“, ktorých desivý obraz sa vynára z anonymných stránok ako predzvesť konca elementárnej ľudskosti.

Déja vu

Milan Pullmann
Ukrajina je nová Juhoslávia

Spôsob, akým Západ pristupuje k ukrajinskej kríze, a stratégia, ktorú použil v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, vrcholiaca tzv. humanitárnym bombardovaním Srbska, vykazujú nápadné paralely.

Bez masky

Juraj Pokorný
François Hollande – Generál De Gaulle sa musí obracať v hrobe
„Le général De Gaulle doit se retourner dans sa tombe,“ znie v súčasnosti jeden z najčastejšie sa opakujúcich motívov vo francúzskych webových diskusiách a na sociálnych sieťach. Ak prvý prezident Piatej francúzskej republiky nemá ani dnes, 45 rokov po svojej smrti, pokoj, akiste sa za to môže poďakovať svojmu vzdialenému nástupcovi, ktorý v priebehu troch rokov svojho pôsobenia na poste hlavy štátu dokázal obrátiť tradíciu nezávislosti francúzskej zahraničnej politiky a výnimočného postavenia tejto krajiny vo svete naruby.

Neznámi hrdinovia

Juraj Pokorný
Senátor, ktorý miloval pravdu

Dnes už nežijúci americký senátor Frank Forrester Church nepatrí medzi všeobecne známych politikov. Bol to však odvážny muž, ktorý verejne poukázal na to, že spravodajské agentúry USA zneužívajú svoju moc.

Mystické miesta sveta

Vladimír Líška
Uluru, Austrália

Uluru je masívna skala vysoká 348 metrov, monolit nachádzajúci sa v strede Austrálie (v štáte Severné teritórium). Pomenovanie Uluru alebo Ayers Rock nesie od roku 2002. Názov pochádza od bádateľa Williama Gosseho, ktorý skalu pomenoval podľa austrálskeho premiéra Henryho Ayersa. Tvorí ju pieskovec zvaný arkóza s vysokým obsahom živice, s kolmými stenami a ryhami.

Veda a technika

Ján Lakota
Myši nie sú ľudia

John Steinbeck napísal knihu O myšiach a ľuďoch. Nobelistu Steinbecka som veľmi rád čítaval dovtedy, kým som sa nedozvedel, že počas vojny vo Vietname si ako správny patriot – povedané slovami dneška – zastrieľal do vietnamských „teroristov“, ktorí bojovali proti slobode a demokracii. Samozrejme, proti tej jedinej a pravej. Odvtedy na knihy tohto autora sadá prach a ja nemám to srdce spáliť ich v kozube. Asi skončia v zbere papiera. Ale názov spomenutej knihy je inšpirujúci a ja ho rád použijem v tomto texte.

Peter Čalovka
Ruské systémy oslepili techniku NATO v Sýrii
USA si vzhľadom na svoju dlhotrvajúcu unipolárnu hegemóniu odvykli uvažovať o konfrontácii s inými veľmocami. Dnes, keď sa Čína ekonomicky a Rusko vojensky postavili na nohy, USA potrebujú novú strategickú doktrínu. Tú však nemajú, lebo na ňu nemajú adekvátne inovatívne vojenské technológie a ich dlhodobé skúsenosti z posledných rokov aktívneho vedenia vojen sú postavené na viac-menej trestných operáciách, ktoré sa podstatne líšia od bežnej vojny.

Alternative vita

Robert Lattacher
Za tajomstvom magických kamenných kruhov

Mágia kruhu fascinuje svojou tajuplnosťou už odpradávna. Kruh bol významným symbolom vo všetkých kultúrach sveta. Do kruhu sa stavali aj megalitické stavby po celej planéte, ktoré pravdepodobne tvorili základ kamenných svätýň.

Zdravie

Michal Lištiak
Keď je hlava oddelená od tela

Raz sme všetci boli deti, zvedavé a hladné po prekvapeniach, zážitkoch, informáciách. Takmer všetko okolo nás bolo fascinujúce. S takýmito pocitmi sme prežili prvých pár rokov života, až kým… Kým sme nevkročili do zabehnutého systému, v ktorom mnohí z nás stratili podmienky potrebné na skutočný rozvoj svojej osobnosti. Bol to spoločensky odsúhlasený mechanizmus, stroj, do ktorého sme postupne zapadli a stali sa jeho súčiastkou s definovanou životnou rolou v spoločnosti. Pri troške šťastia a nadhľade rodičov sa táto premena nedeje až do momentu školopovinnej dochádzky.

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Nájomní vrahovia

Marián Benka
Televízia ako brzda detského vývoja

Vysedávanie pred televízorom neprospieva našej fyzickej kondícii, ani psychike. Ak sa však deje v rozumnej miere, pri kvalitnom náučnom alebo umeleckom programe môže byť prínosom. Avšak len pre dospelých a staršie deti. U malých detí môže sledovanie televízie ako také (bez ohľadu na kvalitu programu) vážne narušiť ich prirodzený vývoj.

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Od migrény k denným bolestiam hlavy

Poznáte to: povinnosti, stres, otravný šéf, ktorý stále niečo potrebuje, vynechaný obed, ktorý nahradíte sladkosťami, nedostatok spánku. A migréna je na svete. Bežne sa na jej potlačenie používajú tzv. triptány. Tie vám však namiesto vyliečenia bolesti môžu privodiť úplný opak, tzv. liekovú bolesť hlavy. To už hovoríme o tzv. transformovanej migréne. Doc. Mudr. Peter Špalek, PhD., v časopise Via Practica uvádza výskyt takéhoto ochorenia na klinikách pre bolesti hlavy v Európe či USA v 30 až 80 percentách prípadov.

Právna poradňa

Úverový podvod medzi príbuznými

Herbár

Vladimír Líška
Rastliny pre pokoj a dobrý spánok

Už cieľom starých gréckych filozofov bola ataraxia – zachovanie vnútorného pokoja, vyrovnanosti v akýchkoľvek podmienkach a udalostiach, čo charakterizovalo človeka mudrca. Týkalo sa to najmä stoickej školy o blaženosti. K vnútornému pokoju patrí aj dobrý spánok. Problémom dnešnej doby je všadeprítomný stres oslabujúci odolnosť ľudského organizmu. Silné a dlhotrvajúce napätie môže spôsobiť vznik cukrovky, rakoviny, kožných a psychických chorôb.

Jeden deň

Robert Lattacher
Jeden deň s tvorkyňou mandál

Mandaly najmä kreslí, až potom maľuje. Sú pre ňu absolútnym relaxom a spojením stredu s vonkajškom, spojením seba samej so svojím stredom. Pre ňu samu vyjadrujú obraz jednoty a tvorenia. Fascinujú ju aj tým, že zakaždým vzniká iná. A inak sa cíti pred jej tvorbou, počas nej a po nej. Tina Topi – tvorkyňa mandal.

Príbehy Zeme

Opičiak a Skalná diablica
(Tibetský príbeh)

Múzy

Zem & Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry, kultúrna udalosť)
Ondrej 4. (Zimka)

Mandragora

Vladimír Líška
Mesiac a jeho tajomstvá

Mesiac a Slnko sú dva najväčšie objekty na oblohe. Vo fáze splnu dopadajú slnečné lúče na Mesiac, osvetľujú ho a vidíme ho väčšinou jasnobiely. Pri nove ho nevidíme, pretože sa nachádza medzi Slnkom a Zemou. Mnoho z nás si ani neuvedomuje, ako pôsobí na náš pozemský život. Predovšetkým svojou gravitáciou na príliv a odliv, ženský cyklus a obsah látok v liečivých rastlinách. V období splnu sa vyskytuje viac nehôd a trestných činov. Keď sa potopil Titanic, Mesiac, Zem a Slnko boli voči sebe v mimoriadnom postavení, Mesiac v splne bol k Zemi najbližšie za posledných 1400 rokov.

Artur Bekmatov
Pavučina –
 Michal Havran ml.
Michal Havran ml. sa narodil 8. 9. 1973 v Bratislave v rodine novinárov. Matka Ivana (rod. Štroffeková) pracovala ako dramaturgička relácie Pionierska lastovička, spolupracovala s časopisom SZM Mladé rozlety. Otec Michal počas normalizácie pracoval a neskôr viedol zahraničné oddelenie zväzáckeho denníka Smena.

Korešpodenti

Už druhá Nobelova cena (Henrieta Dogrukol)
Moja štvrť (Darija Czibulková)

Tribúna

Schyľuje sa k záverečnému boju (Miroslav Šuňal)

Číslo vyšlo 4.12.2015

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply