November 2016

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Jedinou realitou je vedomie
Prečo žijeme? Aký je zmysel našej existencie? Jestvujú princípy, ktoré dávajú nášmu bytiu vyšší rozmer? Ak existujeme v tomto svete, je to jediný možný svet, do ktorého sme sa mohli narodiť? Je reálny? Ak áno, čo je to realita? Je to fyzický svet? Svet zadefinovaný v čase a v priestore? Uvedomujeme si všetky aspekty mysle a vnímania? Čo sa deje so svetom vtedy, keď ho nikto nevníma? A čo ak je svet okolo len individuálnou fatamorgánou odohrávajúcou sa iba vo vnútri nás samotných?

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda, Silvia Benková, Juraj Pokorný):
– Orbán desí eurokratov
– Hollande kritizuje USA za prenasledovanie európskych spoločností
– Bayer vťahuje do Európy trójskeho koňa
– Belgické Valónsko odmieta dohodu CETA
– Varovanie architekta európskej menovej únie
– Nemecko chce budovať vojenskú základňu v Afrike
– Orwellove vízie skutočnosťou v ČR

Z domova (Juraj Pokorný, Peter Grečo):
– Rozkol medzi prezidentom a premiérom graduje
– Fico sa pokúša zlúčiť nezlúčiteľné
– Stoltenberg dozeral na debatu o euroarmáde
– Cvičenie NATO v Lešti
– SIS v krážoch pohlavárov rímskokatolíckej cirkvi?

Juraj Pokorný
Pobaltská trojka – medzi Ruskom a NATO

Ak sa povie Pobaltie, väčšine z nás sa vynorí v hlave exotický región európskeho severu. Bývalá príslušnosť jeho troch členov k „nerozbornému“ zväzku 15 sovietskych socialistických republík rozhodne nie je zárukou vyváženej pozície v súčasnej veľmocenskej konštelácii. Stav trvalej konfrontácie Pobalťanov s Rusmi, podnecovaný striedavo Poliakmi, Ukrajincami, Američanmi a sporadicky aj Škandinávcami mu totiž dodáva imidž jednoliatosti, realizujúci sa na báze ich dômyselne prerozdelenej súčinnosti (niečo na spôsob loveckej taktiky vlčej svorky).

Patrik Sloboda
Ďalší diktát v mene ušľachtilých cieľov

Ak by ste položili komukoľvek zo svojich blízkych a známych otázku, ktorá zo svetových udalostí z ostatných týždňoch mala vskutku prelomový význam, pravdepodobne by neuviedli tú, ktorá si takéto uznanie zaslúži. Tú, ktorá posúva európsku a svetovú ekonomiku na prah novej priemyslovej éry prechodu z neobnoviteľných na obnoviteľné druhy energií. Prijateľným modelom hospodárskeho rastu začína byť taký, počas ktorého bude na rozdiel od minulosti klesať vypúšťanie skleníkových plynov. A spomedzi nich najmä vytypovaného arcihriešnika: oxidu uhličitého – CO2. Zdarma to však nebude.

Roman Michelko
O koncesionárske poplatky vôbec nejde
Každému rozumnému pozorovateľovi musí byť jasné, že konflikt okolo koncesionárskych poplatkov je len zástupný spor. V skutočnosti vôbec nejde o tých pár eur, o ktoré sa majú poplatky zvýšiť, ale o to, či RTVS ako médium verejnej služby plní či neplní svoju úlohu. A paradoxne v tom majú absolútne väčšiny oboch elektorátov, teda SNS aj Smeru, jasno.

Štefan Harabin
Slovenské právne bezvedomie – 3. časť
Ombudsmanka Slovenskej republiky Jana Dubovcová
Pred referendom o rodine hrubo zasahovala do kampane v negatívnom smere proti iniciátorom referenda.

Ekonomika

Marián Benka
Korporácie strácajú schopnosť strácať dlhy
Ratingová agentúra Standard & Poor’s pravidelne zverejňuje hodnotenia a štatistiky 500 vybraných globálnych korporácií, ktoré majú svoje akcie na Newyorskej akciovej burze NYSE alebo na burze NASDAQ. V tejto päťstovke prudko stúpol počet spoločností, ktoré vyhlásili platobnú neschopnosť. Najaktuálnejší údaj za rok 2016 je 136 spoločností k 19. októbru. Do konca roka určite ešte vzrastie. Už teraz je to druhé najhoršie číslo od krízového roku 2009, keď agentúra zaznamenala 236 prípadov platobnej neschopnosti. Potom údaj prudko klesol, ale od roku 2014 zase každoročne výrazne stúpa.

Korunní svedkovia

Strobe Talbott

Satira

Kresby (Rároh)
Koláže (Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Sme tu sami?

Marián Benka
Sen o vesmírnych bratoch

Pri pohľade na hviezdne nebo nad nami a pri uvedomení si, že len v našej galaxii existujú miliardy hviezd, sa nám zdá málo pravdepodobné, že by sme tu boli sami. Samozrejme, nevieme, ako často sa vo vesmíre vyskytujú vyspelé civilizácie a aká je šanca, že s nejakou nadviažeme kontakt.

Miroslav Karlík
Svedectvá o UFO – všetky nie sú podvod
Vierohodnosť pozorovania neidentifikovateľných lietajúcich objektov (UFO) je celosvetový problém. Oficiálne inštitúcie popierajú ich existenciu. Všetky hlásenia pripisujú nedostatočným znalostiam z astronómie, meteorológie, optických klamov, vzdušných prostriedkov letectva a kozmonautiky. Do úvahy pripadajú aj laserové šou a napokon i psychické poruchy pozorovateľov. Skeptici argumentujú tiež tým, že veľa ľudí sa chce takýmto spôsobom zviditeľniť, a preto si tieto zážitky vymýšľa.

Vladimír Líška
Navštívili nás už v minulosti?
Podľa profesora sanskrtu Raghavana z Univerzity v Madrase existuje nespočetné množstvo dokumentov v sanskrte, tisíce rokov starých, o mimozemských bytostiach, ktoré navštívili Indiu, kde boli považované za bohov. Mali technológie a zbrane označované ako nebeské. O tom, že nejde len o vízie alebo obrazné formy vyjadrenia, svedčia záznamy podrobnejších postupov na stavbu lietajúcich strojov, tzv. vimanas, podobných perle na nebi.

Peter Čalovka
A čo ak je to všetko úplne inak…

Bratia Arkadij Strugackij a Boris Strugackij, známi sovietski sci-fi autori, napísali svojho času poviedku o tom, ako sa jeden vedec priblížil k rozlúšteniu jednej zo základných záhad prírody a ako sa mu príroda postavila do cesty a nechcela mu dovoliť objav dokončiť.

Ernest Kríž
Mimozemšťania očami katolíckej viery
Na možnosť kontaktu s reálnou mimozemskou civilizáciou sa katolícka vierouka díva skepticky. Posádky lietajúcich tanierov považuje za démonické bytosti.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch

Rendez-vous

Tibor Eliot Rostas
Muž, ktorý zázračne zošalel

„Buďte iní. Nekonvenční. Odlišní. Nevhodní. Problematickí. Buďte tým vláknom odpadnej dna. Tvrdohlavým jablkom, ktoré nespadlo blízko stromu, vlastne ani blízko sadu. Buďte hlupákom. Blbcom. Tým najväčším idiotom v miestnosti. Nech nad vami hromadne krútia svojou stádovou hlavou. Nech sa zavás hanbia. Nech im je za vás trápne. Nech sú na vás nahnevaní. Budú vás častovať nadávkami a vy ich pri tom musíte nechať. Nech sa vám posmievajú. Nech ukazujú prstom. Nech sa smejú. Buďte odolní voči ich výsmechu. Buďte predmetom ich žartov. Buďte v ich očiach tým najväčším prepadákom. Tigra nezaujíma názor oviec. Upaľujte stále vpred. Buďte tŕňom v zadku ich svetonázoru. Ich normálnosti. Budú vás nenávidieť. Budú sa vás báť. Budú si priať byť rovnakí, ako vy.“
David Icke

Propaganda

Juraj Pokorný
Zneužitie pohrebu Michala Kováča
Azda všetci sa zhodneme na tom, že hovoriť na smútočnom obrade o zosnulom len v dobrom a vyzdvihovať výlučne jeho zásluhy je v poriadku. Patrí už k prirodzenosti človeka, že rešpekt voči fenoménu smrti ho zaväzuje k pozitívnemu zhodnoteniu toho, čo dotyčný počas svojho života urobil. Pohrebný ceremoniál v takomto chápaní prestáva byť dôstojný vtedy, keď ho časť účastníkov zneužije na propagandu spojenú s vyrovnávaním si účtov.

Déja vu

Marián Ďuriš
Nicolae Ceausescu: Ako sa z hrdinu Západu stal „diktátor“
Všetky krajiny Západu, Medzinárodný menový fond (MMF) a nadnárodné inštitúcie v 70. a na začiatku 80. rokov silne podporovali lídra Rumunska a jeho kroky. Štát dostával zvýhodnené pôžičky a jeho produkty mali rezervované miesto na západných trhoch. Privilégiá tohto typu nemala žiadna krajina Varšavskej zmluvy a RVHP. Ako je to možné?

Naša história

Viktor Timura
Európa a Slovania: Stredoeurópska civilizácia kruhových stavieb – rondelov
Zprelomu mezolitu a neolitu sú známe lokality osídlené na východnom Slovensku (Košice – Červený Rak, Michalovce, Hrádok, Barca III, Kopčany, Valaliky, Kuzmice, Raškovce, Kapušany, Prešov a i.), na Spiši (Matejovce, Gánovce, Žehra-Dreveník), na Gemeri (jaskyne Ardovo, Domica, Silica) i na západnom Slovensku s presahom do Maďarska (Tiszadób, Szakálhát). Vo väčšine týchto lokalít našli pri výskumoch predkeramický materiál, aj nasledujúcu protolineárnu keramiku, ktorá súvisí s nálezmi v Sedmohradsku, podobne ako s protolineárnou keramikou v Tesálii, aj s nálezmi na Aggtelek-Baradla v Borsodsko-abaujsko-zemplínskej župe.

Bez masky

Juraj Pokorný
Dalia Grybauskautėová – „Oceľová magnólia“ alias veľká extrémistka na čele malej krajiny

Ak ešte donedávna platilo, že politika či vojna patria do výhradného repertoáru mužov a ženy nad nimi len bezmocne krčia ramenami, tak tie časy sú definitívne preč. Stúpajúci podiel „nežného pohlavia“ na tvorbe národných, medzinárodných, ale i nadnárodných politík je nezvratný trend naznačujúci, že desaťročia nemenný stav odchádza pomaly do minulosti.

Neznámi hrdinovia

Pavol Ičo
Takmer umlčaný Štúrov kritik

Štúrovské hnutie malo kritikov aj vo svojich vlastných radoch. Jedným z nich bol Samuel Dobroslav Štefanovič (1822 – 1910). Podobne ako iní mladí intelektuáli tých čias, aj Štefanovič študoval evanjelickú teológiu, no napokon sa kňažského povolania zriekol a pôsobil ako štátny úradník a publicista.

Mystické miesta sveta

Ján Lakota
Malta

Malý ostrovný štát kdesi v Stredozemnom mori. Celková plocha je „až“ 316 km2. Má pomerne veľa ostrovov, najznámejšie a obývané sú 3: Malta, Gozo a Comino. Počet obyvateľov je o niečo menej ako pol milióna. Asi taká Bratislava. Napriek svojej „veľkosti“ má vlastného národného leteckého dopravcu Air Malta. Počas sezóny navštívi Maltu vyše 1,5 milióna turistov. Ostrov je preťažený, more špinavé, nočný život prekvitá.

Veda a technika

Ján Lakota
Záhadné epidémie

Španielska chrípka, ktorá zúrila v rokoch 1918 – 1919, španielskou vlastne ani nebola. Prvé prípady sa vyskytli v marci 1918 vo Fort Riley v štáte Kansas v USA. Ako evokuje slovo Fort (pevnosť), prvými nakazenými boli vojaci. Potom „sa“ rozšírila do Európy a celého sveta. Časť iných zdrojov tvrdí, že vznikla skoro v rovnakom čase na viacerých miestach. Podľa odhadov na „španielku“ ochorelo asi 500 miliónov ľudí, z nich okolo 110 miliónov zomrelo. Čísla sa rôznia, ale hlavne z Ázie a z Afriky nie sú úplné.

Alternative vita

Viktor Memfer
Kečuánsky šamanizmus žije
Ekvádorský šaman Augustín Grefa z kmeňa Kečua bol od narodenia vychovávaný ako liečiteľ a rovnako ako jeho otec a starý otec pokračuje v šamanských tradíciách svojich predkov. Liečebné techniky amazonských obyvateľov sú po tisíce rokov spojené s rastlinami. Vnímajú ich ako svojich spojencov a učiteľov, majú k nim hlbokú úctu, rešpekt a každé použitie rastliny sprevádza väčší či menší rituál. Šamani dedia znalosti o liečivých účinkoch na rôzne neduhy, o kombináciách a dávkovaní. Nejde však len o znalosti účinkov rastlín, ale aj o schopnosť šamana komunikovať s energiami liečeného a diagnostikovať jeho fyzický, emocionálny a duševný stav.

Zdravie

Robert Lattacher
Liečivé bosnianske tunely

Mestečko Visoko v Bosne a Hercegovine bolo ešte pred niekoľkými rokmi len nenápadným a možno aj nezaujímavým malým bodom na mape Európy. Ale krátko po tom, ako tam v roku 2005 prišiel Semir Osmanagič a objavil v ňom údolie pyramíd, prúdi na toto miesto veľké množstvo turistov a skupín ľudí z mnohých kútov sveta. Okrem pyramíd sa táto lokalita stala známou aj veľkým tunelovým komplexom v okolí kopca Ravne.

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Manna – zdravé potraviny (Jana Rostasová)

Nájomní vrahovia

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Cukor, nenápadný zabijak

Rakovina má rada cukor. Rakovinové bunky s „nadšením“ rastú pri jeho konzumácii. Preto, ak telo od cukrov vyhladujeme, vyhladujeme aj rakovinové bunky. Pomalšie rastú a rýchlejšie odumierajú. Milovníci kávy si často neuvedomujú, že dve – tri lyžičky cukru do obľúbeného nápoja trikrát denne sú ozajstnou záťažou pre telo. Šesť lyžičiek cukru denne znamená okrem iného aj to, že už stačilo a ostatné jedlá by už cukor obsahovať nemali.

Magdaléna Svančarková
Riziká (z) krvnej plazmy

Imunoglobulíny sú pomerne často používanou formou medikamentov. Pri ochoreniach, keď dochádza k poruche imunity či strate protilátok, sa tento liek zdá logickou voľbou. Pochádza z krvnej plazmy darcov a jeho izolácia z tohto organického materiálu podlieha prísnej kontrole. Bohužiaľ, nie je to liek na všetko a práve pri ochoreniach krvi môže spôsobiť problémy. Riziká spôsobuje podľa najnovších štúdií práve deťom.

Herbár

Vladimír Líška
Jaseň

Jaseň bol posvätným stromom druidov, ktorí z neho vyrábali rituálne magické nástroje. Tri z piatich posvätných druidských stromov boli práve jasene (spolu s tisom a dubom). Druidi spájali charakteristiku človeka s ročným obdobím, v ktorom sa narodil, a tieto obdobia spájali so stromami. Vytvorili tak stromokruh so 17 stromami, s 10-dňovými obdobiami. Tomuto majestátnemu stromu pripadlo obdobie od 25. mája do 3. júna a od 22. novembra do 1. decembra. V írskej stromovej abecede je jaseň na treťom mieste.

Jeden deň

Marián Benka
Jeden deň s anatómkou

Stojím pred vaňou plnou formaldehydu, v ktorej sa nadnáša zošúverené mŕtve telo so stuhnutými hnátmi. Necítim hnus ani odpor, skôr akési vnútorné stíšenie a úctu. A zároveň ten pohľad zo mňa nemilosrdne strháva závoj zapierania vlastnej smrteľnosti, tak typický pre našu spoločnosť. Akoby vo mne dunel vnútorný hlas: Len sa dobre dívaj, toto z teba ostane, keď tvoj život skončí.

Príbehy Zeme

Africký príbeh
Vo svite Síria

Zimkomriavky

Milka Zimková
Clintonka

Múzy

Zem&Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry, kultúrna udalosť)
Hans Rudolf Giger

Mandragora

Vladimír Líška
Bohovia zo Síria

Sírius je druhá najbližšia hviezda k našej slnečnej sústave, vzdialená 8,7 svetelného roka. V roku 1975 Robert Temple vydal knihu, kde tvrdil, že africký kmeň Dogonov oddávna poznal polohu, gravitáciu a obežnú dráhu neviditeľného sprievodcu Síria. CIA a anglická MI5 mali o Templeho veľký záujem a 15 rokov ho obťažovali. Nátlak bol vyvíjaný na jeho obchodných partnerov. Zaujímali sa o neho aj slobodomurári.

Pavol Ičo
Bol Budhov život predlohou evanjelií?
Budhizmus je často prezentovaný ako vzdialená, exotická náuka. Staré budhistické spisy ako Ašvaghóšov príbeh Budhovho života či Budhove rozpravy však dokazujú, že táto náuka má s kresťanstvom spoločné viac, než by sa mohlo zdať…

Pavučina

Artur Bekmatov
Daniel Lipšic
Daniel Lipšic sa narodil 8. júla 1973 v rodine lekárov v Bratislave. Po ukončení Gymnázia na Grosslingovej ulici nastúpil na Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Hneď na začiatku univerzitných štúdií sa Lipšic zapája do politiky – v novembri 1991 spolu s Ondrejom Dostálom, Ivanom Miklošom a ďalšími zakladá pravicovú organizáciu Občiansko-demokratická mládež. Lipšica zvolili za jej predsedu a na tomto poste pôsobil až do roku 1995. Počas jeho predsedníctva sa vo vedení organizácie okrem Dostála s Miklošom vystriedali napríklad Richard Rybníček, „posledný križiak“ Milan Krajniak či Miroslav Wlachovský (poradca premiéra Dzurindu v rokoch 2001 – 2003, súčasný veľvyslanec SR vo Veľkej Británii).

Korešpondenti

Školstvo na kolenách (Henrieta Dogrukol)

Tribúna

Tiso verzus Kiska (Jozef Gandžala)
O medikamentoch (Alexej Murín)

Číslo vyšlo 4.11.2016

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply