Máj 2016

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Bez parlamentu a strán
Ak by jedného dňa odrazu prestala fungovať vláda, parlament aj prezidentská kancelária, s veľkou pravdepodobnosťou by si to nikto ani nevšimol a život by išiel v zabehaných koľajach. Tento systém držia pri živote úplne obyčajní ľudia a ich dôvera a rešpekt k elektrickým ohradám obkolesujúcim vytýčený priestor, kde môžu existovať.

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda):
– Panamské dokumenty: Veľký mediálny tresk, ktorý odznieva
– Holandské NIE Ukrajine a európskemu superštátu
– V Česku pritvrdzujú
– Zdravotné riziká neriadenej migrácie
– Erdogan stupňuje nátlak na Európu
– Trasy sa presúvajú, nápor na Taliansko hustne
– Dnes zakážeme filmy, zajtra spálime knihy?

Z domova (Juraj Pokorný):
– Nový kabinet v podmienkach štvorkoalície
– Bezvízový styk s Ukrajinou ohrozí národnú bezpečnosť SR
– Ďalšie riziko v možnom prezradení štátneho tajomstva
– V Bratislave vyznamenali kontroverznú Albrightovú
– Novela prináša jedným radosť, druhým starosť

Patrik Sloboda
Výmena garnitúr na Ukrajine

Poprevratová Ukrajina po februári 2014 viac ako kedykoľvek predtým pripomína druhotriedne bábkové divadlo. Popraskané zvonku i zvnútra a s ledabolo prefarbovanými a deravými kulisami, cez ktoré môže nahliadnuť do zákulisia každý, kto len chce.

Patrik Sloboda
Žijeme vo výnimočnej dobe a vo výnimočnom stave

Od vyhlásenia výnimočného stavu vo Francúzsku po novembrových teroristických útokoch v Paríži plynú týždne a mesiace bez toho, aby sa v krajine galského kohúta či inde v Európe významnejšie dvíhal tlak občianskej verejnosti proti okliešťovaniu základných práv a slobôd. Malo byť dočasné a formálne takým ostáva.

Lukáš Perný
V Srbsku protestujú tisíce ľudí proti NATO

Streda 24. marca 1999, 18:50 – vojská NATO začali bombardovať Juhosláviu. Stopy tohto krvavého zločinu sú v Srbsku dodnes prítomné, dôkazom čoho sú i najnovšie protesty proti NATO. Protesty, ktoré organizovala Konkretna alternativa Srbije a Srpski sabor „Zavetnici“, začali 20. februára v Belehrade (zúčastnilo sa ich okolo 15-tisíc ľudí) a ďalšie pokračovali v mestách Niš, Nový Sad a Valjevo.

Juraj Pokorný
Nezištný apoštolát inšpirovaný láskou k Ukrajine?
Internacionalizácia politiky napreduje už nielen na úrovni nadnárodných inštitúcií. Hitom posledných rokov sa stalo cezhraničné pôsobenie exponentov najvyššej štátnej a politickej moci, ktorým doteraz oddaní voliči „dali košom“. Pokračovanie v inej krajine by sa tak dalo vysvetliť ako pokus uspieť inde i ako snaha usvedčiť ich z toho, ako hlboko sa mýlili. Ak sa však nejaký politik vyrovnáva s krachom svojej kariéry na domácej scéne jej prenesením do zahraničia, vypovedá to o jeho skutočnom vzťahu k materskej krajine.

Ekonomika

Roman Michelko
Ako riešiť daňové raje
Kauzu Panama Papers môžeme vnímať rôznymi spôsobmi. Štandardný spôsob je ten, že celebrity, veľkí podnikatelia či nadnárodné korporácie a, samozrejme, politici si potrebujú optimalizovať dane. V prípade politikov ide dokonca viac o to, čo najlepšie zakryť vlastníctvo firiem, ktoré vyberajú „povinné desiatky“ z privatizácie, resp. štátnych zákaziek. Je jasné, že kým bude existovať spojenie záujmov veľkého biznisu a vysokej politiky, štandardné nástroje boja proti daňovým rajom budú neúčinné. Systém daňových rajov funguje dokonale už desaťročia. Bez nich by sa zisky korporácií „trochu stenčili“ a politici by prišli o vplyvných sponzorov.

Korunní svedkovia

Slobodan Miloševič

Satira

Kresby (Rároh)
Koláže (Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Plány vyľudnenia

Tibor Eliot Rostas
Byť, či nebyť

Stoštyridsať kilometrov od americkej Atlanty sa do výšky takmer šiestich metrov vypína žulový monument známy ako Georgia Guidestones. Na obrovských kamenných doskách je vytesaných desať zásad v ôsmich jazykoch. Tou prvou zásadou ľudstva má byť udržanie populácie neprevyšujúcej 500 miliónov obyvateľov. Hamletovskou otázkou sa namiesto nás zjavne zaoberajú iní.

Peter Hafner, Patrik Sloboda
Predpokladaný vývoj svetovej populácie
Infografika

Dušan Doliak
Pôrodnosť začne klesať aj v rozvojových krajinách

Hlavným dôvodom, prečo máme deti, je sexuálny pud. K tomu sa pridávajú aj ďalšie dôvody. V krajinách, kde nie je penzijné zabezpečenie, sa mladí starajú o starých, v poľnohospodárskych komunitách deti predstavujú pomocnú silu.

Patrik Sloboda
My sme tu páni a vy ste naše ľudské zdroje
Na stranách 34 a 35 prinášame prehľad doterajšieho a predpoklad budúceho nárastu svetovej populácie. Pre úplnosť obrazu k nim pridajme iné meranie týkajúce sa prehlbovania nerovnosti príjmov a bohatstva. Medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam na základe štatistík banky Credit Suisse vlani uviedla, že 85 najbohatších ľudí sveta vlastnilo toľko bohatstva ako polovica ľudstva. V roku 2010 ich bolo ešte 388.

Peter Staněk
Ničivá kombinácia: Ľudia chudobnejú a populácia starne

Súčasný nárast populácie na planéte je daný predovšetkým podstatne dlhším dožitím väčšiny populácie oproti minulosti, čo najlepšie možno ilustrovať na podiele storočných a starších. Tento podiel sa zatiaľ pohyboval v mizivých, promilových hodnotách. Ukazuje sa však, že už do roku 2030 sa podiel ľudí nad sto rokov môže pohybovať nad úrovňou štyroch, piatich percent celkového rozsahu populácie. Ak sa bude väčšina populácie dožívať vyššieho veku, dôjde k podstatnému zvýšeniu počtu ľudí, ale zároveň sa bude meniť demografická štruktúra väčšiny populácie v jednotlivých krajinách.

Peter Čalovka
Sexualita zbavená duchovnosti nás vedie do záhuby
Britský historik Arnold J. Toynbee svojho času povedal, že „šance ľudskej rasy prežiť boli oveľa vyššie v dobe, keď sme boli bezbranní voči tigrom, než dnes, keď sme sa stali bezbrannými voči sebe samým.“

Juraj Pokorný
Codex Alimentarius – Agenda smrti pod rúškom ochrany spotrebiteľa?
Codex Alimentarius alias Potravinový kódex už 53 rokov vyvoláva medzi svojimi stúpencami a odporcami vášnivé hádky, v ktorých stoja proti sebe spravidla tvrdenia proti tvrdeniam. Na podozrenie, že v skutočnosti ide o nástroj na depopuláciu preľudnenej planéty, upozornil už v roku 2008 vo svojom článku v Nexus Magazine psychológ Dr. Gregory Damato, ktorý vedie v Austrálii kliniku Quantum Biofeedback pre pacientov s rôznymi diagnózami od depresií až po rakovinu.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch 

Rendez-vous

Marián Benka
Západ by bol najradšej, keby sa všetci Afričania vyparili

Ibrahima Maigu vníma verejnosť ako herca, speváka a zabávača či najznámejšieho slovenského černocha. Nás však zaujal inými pohľadmi na utečeneckú krízu, ktorými spočiatku šokoval mainstreamové médiá. Syn bývalého vrcholového politika v jeho rodnom Mali má jasný názor na súčasné postavenie afrického kontinentu a na nadvládu západného kapitálu.

Propaganda

Lukáš Perný
Zdochýnajúci kôň neoliberálnych ideológov

Žijeme vo zvláštnych časoch. O takzvanej oficiálnej pravde rozhodujú ľudia, ktorí sa neboja v mene peňazí prezentovať lži a špinavosti. O prevencii pred propagandou píšu samotní strojcovia tej najobludnejšej propagandy. Sekta mediálnych psychopatov sídliacich väčšinou v hlavnom meste slovenskej republiky sa snaží dennodenne dokazovať, že patrí k strážcom jedinej a skutočnej pravdy. Uráža a znevažuje všetkých, ktorí nesúhlasia s ich dogmami – tým už v podstate žiadny súdny človek neverí.

Déja vu

Milan Pullmann
Walesa a Havel – disidenti, či konfidenti?
Ikony boja proti komunizmu, velikáni disentu, po ktorých pomenovali letiská. Ich kult má však vážne trhliny a neochota „slniečkárov“ prehodnotiť pohľad na svoje proamerické modly je čím ďalej, tým zúfalejšia.

Naša história

Viktor Timura
Európa a Slovania: Kaukaz – kolíska Európanov
Odborná verejnosť v západnej Európe má vedomosti o archeologických poznatkoch z východnej a strednej Európy, ktoré dávajú iný pohľad na európsky dejiny. Na oficiálnom pohľade sa okrem niektorých kritických hlasov (Norman Davies, Jacques Le Goff a i.) zatiaľ nič nezmenilo. Naďalej sa pridržujú monogenetickej teórie o rozšírení človeka z Afriky, opierajúcej sa výskum DNA plný pochybností. Opakujú výroky o príchode Indoeurópanov v 3. tisícročí p. n. l. a indoeurópskom jazyku, ktoré zahmlievajú skutočný pôvod Európanov a Slovanov na Kaukaze a vo východnej Európe, odkiaľ sa šírili a do prelomu letopočtov zabrali územie až po Rýn. Indoeurópania, ani indoeurópsky jazyk nikdy nikde neexistovali. To, čo sa označuje za Indoeurópanov a indoeurópsky jazyk, reprezentuje v 3. tisícročí už slovanské kmene a staroslovanský jazyk.

Bez masky

Juraj Pokorný
Philip Mark Breedlove – Labutia pieseň životom a vekom otráveného generála
Štvorhviezdičkový generál USA Philip Mark Breedlove, ktorý v tomto roku opúšťa nevďačný post vrchného veliteľa európskeho velenia USA EUCOM a ozbrojených síl nato v Európe SACEUR, aby ho uvoľnil svojmu nástupcovi – tiež americkému štvorhviezdičkovému generálovi Curtisovi Scaparrottimu, veľa dôvodov na spokojnosť nemá. Naznačuje to nielen frustrovaná mimika jeho tváre, ale aj kontroverznosť vyhlásení, ktoré až pričasto strácajú kontakt s realitou a stávajú sa zdrojom diplomatických faux pas. V súlade s príslovím, že štekajúci pes nehryzie, sa však výrokom tohto Američana v Stuttgarte spravidla nepripisuje taká vážnosť, aká by sa im pripisovala, keby ich na tomto poste vyslovil ktokoľvek iný.

Neznámi hrdinovia

Artur Bekmatov
Bojovník proti nacistom, banderovcom a únoscom

Generálporučík František Šádek zomrel v októbri minulého roku. Napriek tomu, že sa aktívne zapojil do slovenského národného povstania, ako aj do povojnových bojov proti banderovcom a neskôr ako veliteľ pohraničnej stráže zachránil viac ako štyridsať unesených gymnazistov, zomrel v ústraní. Niekoľkí aktivisti dokonca kritizovali české ministerstvo obrany, že ho pochovalo s vojenskými poctami.

Mystické miesta sveta

Vladimír Líška
Ankgor Vat, Kambodža

Angkor Vat je najväčší známy sakrálny komplex sveta s mnohými chrámami a vodnými plochami, ktoré slúžili na zavlažovanie počas suchých periód. Po skončení obdobia dažďov sú okolité jazierka plné rozkvitnutých lotosových kvetov. Okolo chrámového komplexu sa nachádza vodná priekopa široká 190 metrov, cez ktorú vedie až pol kilometra široká cesta pre pútnikov. Nachádza sa na severozápade Kambodže, v pralese medzi kambodžskými ryžovými poľami v bývalom hlavnom meste Khmérskej ríše.

Veda a technika

Ján Lakota
Krvotvorné bunky v úlohe ničiteľa i záchrancu

Ak pacientovi pri transplantácii kmeňových krvotvorných buniek (KKB) podáme bunky od darcu, hovoríme o alogénnej transplantácii. Darca môže byť príbuzný; najčastejšie je to súrodenec alebo nepríbuzný, ktorý „vyhovuje“. Vyhovuje, teda spĺňa nejaké kritériá. Aké kritériá? Tu musíme trochu odbočiť a vysvetliť.

Viktor Memfer
Exotické druhy hmoty
Atómové jadrá (obalené elektrónmi) sú asi desaťtisíckrát menšie ako samotné atómy, tvoria však viac ako 99,9 % hmotnosti bežnej hmoty. Protóny a neutróny sa skladajú z troch kvarkov, protón tvoria dva vrchné kvarky a jeden spodný, a neutrón dva spodné a jeden vrchný kvark. Poznáme však šesť typov kvarkov. Majú odlišné hmotnosti a ku každému existuje antikvark ako základný stavebný prvok antihmoty. Existujú však aj iné formy hmoty. Okrem jadier prvkov Mendelejevovej tabuľky už poznáme aj antijadrá, hyperjadrá a antihyperjadrá. Vedci významne predĺžili životnosť viazaného stavu hmoty a antihmoty a pátrajú po stabilnej (anti) hyperhmote. Zostrojili aj superhustý vodík a fantazírujú o „farebnej supravodivosti“.

Alternative vita

Pavol Ičo
Maliarikova vízia univerzálneho duchovného štátu

Tento rok si pripomíname 70. výročie úmrtia evanjelického kňaza a spisovateľa Jána Maliarika. Literárne činným sa stal pomerne neskoro ako štyridsaťročný, avšak už prvé Maliarikovo dielo Od časného k večnému podľa Šrí Šankaračária vyvolalo značnú pozornosť. Maliarik sa v ňom prejavil ako znalec filozofie stredovekého indického mystika Šrí Šankaru, ale zároveň aj ako osobnosť chápuca podstatu všetkých veľkých svetových náboženstiev a filozofických systémov.

Roman Michelko
Demokracia bez politických strán
Aj v súvislosti s výsledkom našich volieb sa otvára diskusia, či je liberálna demokracia napriek mnohým svojím nedostatkom jediným prijateľným politickým systémom, alebo nie. Tieto diskusie začali naberať silu v roku 1991, keď americký politológ japonského pôvodu Francis Fukuyama publikoval svoju provokatívnu esej Koniec dejín a posledný človek. Samozrejme, táto idea nebola nijako originálna, prvýkrát ju postuloval vo svojej práci filozofia dejín v roku 1837 Georg Wilhelm Friedrich Hegel, ktorý paradoxne videl dokonalý štát v Prusku po porážke Napoleona. O vybudovanie dokonalého štátu sa snažil aj Karol Marx, ostatne ako mnoho utopistov pred ním – od sv. Augustína cez Thomasa Mora, Tommasa Campanellu a mnohých ďalších.

Peter Švrček
Si vis pacem, para bellum
Keď sme pred štyrmi rokmi zakladali Slovenských brancov, absolútne sme nedúfali vo výsledok, ktorý dnes naša práca priniesla. Pred štyrmi rokmi sme boli traja odhodlaní a presvedčení 16-roční chalani, ktorí chceli niečo spraviť pre seba a pre spoločnosť. Naším cieľom bolo vytvorenie malej skupiny v Trnave, ktorá by sa učila sebaobranu, venovala by sa športu, turistickým akciám a niečomu, čo sme vtedy vznešene nazývali vojenskými výcvikmi. Nemali sme skúsenosti, peniaze, ani materiál. Jediné, čo sme mali, bola myšlienka a chuť niečo pre ňu spraviť.

Daniel Marko
Eko banka – cesta k zdravej ekonomike
EKO banka je systém, ktorý umožňuje vytvoriť nové zdroje na aktivitu komunít aj tam, kde banky a kapitál ani nepáchnu. Komunity si tak môžu vydávať vlastné „peniaze“ v takom množstve, aby si za ne vymenili všetko, čo samy považujú za potrebné, a nemusia sa spoliehať na to, koľko im dá banka. Projekt EKO banka je vyvrcholením mojich takmer desaťročných skúseností autora socio-ekonomických štúdií, ktoré som zhrnul v knihe Veľká príručka na oslobodenie, a pretavil aj do reálnej práce s komunitami ekoaktivistov, farmárov a lazníkov zo Zaježovej, ale aj s hnutím Občiansky snem Bratislava. Tam sme tiež úspešne realizovali projekt Bratislavská koruna.

Zdravie

Peter Čalovka
Hladovkou proti neplodnosti

Smutným sprievodným javom rozvoja vedecko-technologickej civilizácie je znížená plodnosť mužov aj žien. Stres, pohodlný a sedavý spôsob života, neustále znižovanie kvality potravín, nesprávne organizované intenzívne poľnohospodárstvo, nahradzovanie prirodzených živín napríklad u mliečnych výrobkov ich falzifikovaním – to všetko sa stáva v spoločnosti normou a ovplyvňuje najzákladnejšie reprodukčné funkcie človeka. A medicína hľadá riešenia – umelé oplodnenie, donorov spermií či vajíčok, ba dokonca tzv. surogátne materstvo s perspektívou umelej maternice a placenty. To všetko sú cesty, ktoré budú situáciu iba zhoršovať, lebo obchádzajú skutočné riešenie problému.

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Manna – zdravé potraviny (Jana Rostasová)

Nájomní vrahovia

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Ťukaním do obrazovky k invalidite

Bolesti kĺbov, šliach, syndróm karpálneho tunela, de Quervainov syndróm či suché oči. To je len krátky výpočet problémov, ktoré používanie neustále inteligentnejších informačných technológií so sebou prináša. Horliví zasielatelia textových správ prostredníctvom aplikácií dotykových telefónov a tabletov komunikujú s okolitým svetom aj niekoľko hodín denne. Byť stále online a ťukať prstami do displejov si však časom vyžiada svoju daň, a to vo forme bolestivých ochorení.

Magdaléna Svančarková
Cukrovka s liekmi, či bez liekov?

Cukrovka 2. typu je dnes rozšíreným ochorením. Nie nadarmo sa o nej hovorí aj ako o dani za súčasný životný štýl. Naši predkovia totiž v celých dejinách nekonzumovali také množstvá cukru ako my dnes. Jej liečba je podľa lekárov zdĺhavá a na celý život. S pomocou liekov si však môžete privodiť zdravotné problémy. Najnovšie varovanie v súvislosti s liekmi na diabetes: hrozí riziko srdcového zlyhania!

Herbár

Vladimír Líška
Jarné požehnanie: púpava a pŕhľava

Na jar, ešte pred prvým májom, sa lúky, záhrady, ale aj zelené plochy na sídliskách zaplavia krásou žltých kvetov púpav. Aj keď ide „len“ o burinu, ktorej sa v záhrade dá ťažko zbaviť, táto rastlinka slnka a života je veľmi prospešná a užitočná pre naše zdravie. Rastie hojne v nížinách i vo vyšších polohách a kvitne až do jesene. Existuje viac druhov, ktoré sa navzájom líšia tvarom listov. Všetky jej časti – koreň, stonka, listy a kvet, sú zdravé, výživné, liečivé a príroda nám ich poskytuje zadarmo.

Jeden deň

Robert Lattacher
Jeden deň s pouličným portrétistom

Viliam Široký pochádza z Nitry, vyštudoval odbor Výtvarné dielo v architektúre na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Má 65 rokov a za sebou zaujímavý, i keď nie najľahší život. Na možno najkrajšom bratislavskom námestí som si oproti nemu sadol na útlu stoličku pre portrétovaných a dlho som ho počúval. Čím dlhšie hovoril, tým viac sa jeho tvár v mojich predstavách menila raz na Rembrandtovu, potom na Goyovu či da Vinciho. Akoby sa podobizne duší starých majstrov vznášali nad tým malým historickým námestím, na ktorom mal portrétista rozložený svoj „stan“.

Príbehy Zeme

Vnuknutie
(Anglický stredoveký príbeh)

Zimkomriavky

Milka Zimková
Red Bull alebo Kam sa podeli učitelia

Múzy

Marián Benka
Premenou som prešiel ja i moja hudba
Predstaviteľ tzv. Uvedomelého hip-hopu raper s umeleckým menom Suvereno v skladbách ako Rebel, Propaganda či Osprostená mládež otvorene kritizuje súčasný systém a prezentuje názory zhodné s tým, o čom píše aj náš časopis. Porozprávali sme sa s ním o jeho tvorbe a menšinovom hudobnom žánre, ktorý predstavuje.

Zem & Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry, kultúrna udalosť)
Róbert Litványi Bulbart

Mandragora

Vladimír Líška
Zen je umenie žiť a zomrieť

Ako povedal Sri Dhammananda, netreba čítať hrubé knihy o budhizme, stačí prísť sem, postaviť sa pred sochu Budhu, zadívať sa do jeho očí a pochopíme, čo je budhizmus. Keďže slová nikdy nemôžu vyjadriť pravú podstatu, majstri zenu sa neoddávali rečneniu a často na vážne otázky odpovedali dôvtipne. Keďže sa zen snaží ukázať realitu, nechce ju vysvetľovať, ani opisovať slovami.

Pavučina

Artur Bekmatov
Marián Jaslovský

Marián Jaslovský sa narodil 9. marca 1963 v Bratislave. Jeho otec Miroslav Jaslovský za socializmu písal do bratislavských novín Večerník. „Bol v podstate komunistický idealista, oveľa neskôr som s prekvapením zistil, že komunizmus považuje v zásade za dobrý,“ napísal o otcovi Jaslovský na svojom blogu.

Korešpondenti

Dillí (Tibor Eliot Rostas)

Tribúna

Prečo je rezort obrany bez káuz? (Jozef Gandžala)
Spomienka na detstvo, ktorá nevprchala (Dušan Hanes)
Módne paradoxy (učiť sa antirasizmu) (P. Brat)

Číslo vyšlo 6.5.2016

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply