Jún 2016

Dymové signály

Tibor Eliot Rostas
Komunita
Dobyvačné vojny NATO, teror, neporovnateľné ekonomické rozdiely, drancovanie zeme, sprostredkovateľská demokracia, nelegitímne riadiace štruktúry, nevymožiteľnosť práva v bezprávnom štáte, indoktrinácia vzdelávacieho systému, kontrola myslenia, totálna závislosť od distribúcie potravín a energií – to všetko a mnohé ďalšie vytvára svet „západných hodnôt“, v ktorom mnohí nemôžu a nechcú žiť. Existuje iná možnosť ako rezignácia či spoluúčasť na udržiavaní dysfunkčného modelu spoločnosti?

Udalosti & súvislosti

Zo sveta (Patrik Sloboda):
– S kým to paktuje Európska únia
– Poľské volanie: Chráňte našu zvrchovanosť!
– Brusel prejavuje pochybnosti o Slovensku
– Ako sa Kosovo europeizuje
– Rada Benátska uznala príslušnosť Krymu k Rusku
– Bulhari sa organizujú
– Normalizácia po francúzsky
– Skrotia si Trumpa?

Z domova (Juraj Pokorný):
– Lajčák Čiernohorcom: Vychutnajte si NATO!
– Sergej Chelemendik: Osobnosť s nadregionálnym významom
– Američanov trápi, čo si myslíme o Ukrajine
– Lajčák u Lavrova: Plač na nesprávnom hrobe
– Predsedníctvo SR: Preváži princíp, či oportunizmus?

Patrik Sloboda
Rakúsko dostalo prezidenta, akého si želali mocní v Bruseli

Malá republika pod Alpami, ktorá vlani prinajmenej dočasne prichýlila deväťdesiattisíc utečencov, 22. mája volila hlavu štátu. Do druhého kola prezidentských volieb postúpili dvaja rivali s kardinálne odlišným postojom voči ilegálnemu prisťahovalectvu. Obhajca tvrdej línie voči masovej migrácii Norbert Hofer, ktorého delegovala Slobodná strana Rakúska, a prívrženec mäkšej línie voči prisťahovalectvu Alexander Van der Bellen, ktorého podporila Strana zelených ako nezávislého. Súboj pri volebných urnách sa skončil tesnou prevahou Norberta Hofera, čo vystrašilo mocných vo Viedni, Berlíne, Bruseli i za Atlantikom. Mali však eso v rukáve – hlasy posielané poštou. Rozdali ich 90-tisíc. A tak mohlo po takmer jednodňovom čakaní padnúť želateľné meno konečného víťaza. Vďaka rozdielu necelého percentuálneho bodu (50,3 % ku 49,7%) si sadne do prezidentského kresla proeurópsky a promigračný Alexander Van der Bellen.

Juraj Pokorný
Napoleonovsko-hitlerovský komplex ženie Európu k samovražde

Už ani nadpriemerne zorientovaný záujemca o dianie vo svete sa nestačí diviť. Kým nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú skupina právnikov na čele s düsseldorfským advokátom Clemensom Antweilerom v januári 2016 obvinila z recidívy, vedie s tureckým diktátorom Recepom Erdoganom tajné rokovania o presídlení pol milióna migrantov do nič netušiacich krajín EÚ, hlava piatej Francúzskej republiky François Hollande svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi samoľúbo prikazuje, aby s náletmi na nelegálne štruktúry Islamského štátu v Sýrii a s podporou jej legitímne úradujúceho prezidenta prestal. Obaja prominenti, francúzsky aj nemecký, pritom odmietajú zastaviť špirálu ekonomických sankcií proti Moskve a systematickým stupňovaním napätia budia dojem, že sa pripravujú na vojnu s Ruskom.

Juraj Pokorný
Kto pomáha Bruselu nadraďovať sa nad naše záujmy?
Divergencie medzi „bratislavskou“ a „bruselskou“ zahraničnou politikou SR sa stále viac prehlbujú. Hoci pochopiť ich príčinu nie je zložité, už dlhšie generujú problémy nového typu, ktoré sťažujú suverénne fungovanie štátu smerom dovnútra i navonok. Ak je čo len zrnko pravdy na tom, že najvyššou prioritou EÚ je udržať poslušnosť národných vlád voči plánom svetovej finančnej oligarchie, potom zaráža, že sa v mene tohto podlého cieľa skladáme kolaborantom nenásytného monštra na ich luxusné platy.

Ekonomika

Peter Hafner
Najzadlženejší sú Japonci a Američania
Infografika – Štátny dlh na obyvateľa

Korunní svedkovia

Plukovník Edward Mandell House

Satira

Kresby (Rároh)
Koláže (Prečo amerikanofilom hrabe)

Téma mesiaca – Kontrola mysle

Milan Pullmann
Vymývanie mozgov na sto spôsobov

Termín vymývanie mozgov (brainwashing) použil prvýkrát americký novinár a spolupracovník CIA Edward Hunter v novinách Miami Daily News v septembri 1950. Pôvodný čínsky výraz xi-nao, teda čistenie mysle, sa mu nezdal dosť úderný. S ovplyvňovaním vedomia počas 20. storočia experimentovali všetky veľmoci.

Milan Pullmann
Obludné americké pokusy na ľuďoch
Spoločnosť v stave kognitívnej disonancie vo všeobecnosti odmieta záplavu dôkazov, väčšina ľudí sa prehnane zaoberá sebou samými, myseľ más ovládla apatia. Vybrali si existenciu v bavlnke, ktorú si zatiaľ môžu dovoliť (predstierať). Realitu zatienili relativizmus a sebectvo (zmätok a ego). Podarilo sa však „deprogramovať“ niektoré obete tajných vládnych programov, ktoré sa pod patronátom bezcitnej organizácie vymkli kontrole. Záznamy mrzačenia ľudskej duše v záujme neľudsky čistej „vedy“ sú neúplné.

Marián Benka
Zlomené obete psychiatrického mučenia

Kanaďanka Gail Kastnerová je stará zničená žena. Drobné praskliny v chrbtici ako dôsledok úrazov po elektrošokoch jej spôsobujú bolesti. Až 63-krát do nej pustili elektrický prúd so silou 150 až 200 voltov. Jej telo sa nekontrolovane zmietalo, čo spôsobovalo zlomeniny, vymknutia či vylámané zuby. Gail trpí nočnými morami a výpadkami pamäti. V predchádzajúcom článku sme spomínali pokusy na ľuďoch, ktoré v rámci projektu MKULTRA robil psychiater Ewen Cameron. Ona je jednou z jeho obetí.

Patrik Sloboda
Farmakologické nástroje kontroly nad masami
V májovom čísle nášho mesačníka sme sa v téme mesiaca venovali problematike plánov na vyľudnenie planéty. Jemnejšie povedané, plánom na zníženie počtu obyvateľstva Zeme na únosnú a udržateľnú mieru. Jazykom propagandy, únosnú voči ekosystému Zeme. Jazykom špičiek nadnárodného kapitálu, vysávajúceho národné štáty a manipulujúceho nimi ako s kamienkami mozaiky, úmernú potrebám globálnej ekonomiky. Tá si vystačí s ľudskými zdrojmi v početnom rozmedzí pol miliardy až miliardy jedincov.

Marián Ďuriš
Podprahový útok na ľudskú myseľ
Jack London v diele Železná päta opísal svet v rukách hŕstky firemných titánov, ktorí ovládali masy kombináciou odmien a trestov. Jevgenij Zamjatin v novele My predvídal excesy vznikajúceho ZSSR a sledovanie, kde sa obyčajné rande neobišlo bez štátnej registrácie. Huxleyho Brave New World zobrazil spoločnosť, v ktorej sú agresia a nešťastie „vymazané“ genetickým inžinierstvom a psychologickým podmieňovaním. V Orwellovom románe 1984 sa idey riadili redukovanou formou angličtiny – newspeakom, ktorý neumožňoval vyjadriť nesúhlasný názor. To všetko sú fiktívne príbehy, ale je tu ešte jeden.

Peter Čalovka
Šamani, KGB a ruské tajné techniky
Ešte počas povinnej vojenskej služby za socializmu som stretol človeka, ktorý mal ženu zo ZSSR – Laponku. Laponci majú dodnes svojich šamanov a ich kultúra je pre nás stále ako z iného, ťažko pochopiteľného sveta. Tento človek mi rozprával o tom, ako si šamani odovzdávajú svoje remeslo pri odchode zo života. Šaman, ktorý za sovietskych čias cítil, že sa blíži jeho koniec, zašiel do miestnej základnej školy a vybral si okolo sto žiakov ako potenciálnych učňov – nasledovníkov. Z týchto sto potenciálnych učňov starostlivým výberom vyselektoval asi desať, a tých postupne naučil úplne všetko, čo vedel. Potom ich opustil a ponechal ich napospas osudu bez toho, aby niekoho z nich vybral ako hlavného. To, čo potom nasledovalo, by sme mohli označiť ako vojna šamanov. Šamanovi učni začali medzi sebou na diaľku neviditeľne bojovať. Jeden za druhým postupne chradli, zomierali, kým neostal iba jeden. A ten sa stal novým šamanom.

Orbis Pictus

Svetové udalosti v obrazoch 

Rendez-vous

Tibor Eliot Rostas
Mohykán duše

Svetoznámy psychiater a filozof s českými koreňmi, profesor a niekdajší vedúci výskumu v Marylandskom centre psychiatrického výskumu Stanislav Grof je jedným z najväčších žijúcich mysliteľov dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia. Jeho svetoznáme priekopnícke dielo v oblasti vedeckého výskumu zmenených a rozšírených stavov vedomia a techniky holotropného dýchania prekonáva horizonty existujúcej vedeckej paradigmy a prináša prelomový prienik k božskej, kozmickej podstate nášho Ja. S priateľmi, akými bol svetoznámy mytológ a spisovateľ Joseph Campbell (Tisíc tvárí hrdinu), spisovateľ a vizionár Aldous Huxley (Prekrásny nový svet), vedec Albert Hofmann (objaviteľ LSD), filozof, vizionár a kybernetik Ervin László (Veda a ákášické pole), fyzik a spisovateľ Fritjof Capra (Tao fyziky), filozof a psychológ Abraham Maslow, spisovateľ a filozof Richard Tarnas (Vášne západnej mysle), vedec a autor Rupert Sheldrake (Mylné domnienky vedy) a mnohí ďalší, vytváral a vytvára prostredie na hlboké uvedomenie seba samého a nové vnímanie ľudskej psyché.

Propaganda

Lukáš Perný, Marián Benka
Nekalý boj s „konšpiračnou“ konkurenciou
Na internete sa objavila nová stránka konšpirátori.sk. Podľa vlastných slov má slúžiť zadávateľom inzercie, aby sa ich reklama nezobrazovala na stránkach, ktoré by mohli poškodiť ich reputáciu. Preto zverejňuje databázu webových stránok s „neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom“. Chcete propagovať svoje výrobky? Páni Smatana, Jaslovský, Struhárik či Hvorecký, ktorí sami seba nazvali odbornou komisiou, vám povedia, na ktorých webových stránkach je to nemorálne, a prečo by mohla vaša značka utrpieť.

Tibor Eliot Rostas
Posvätná stoka žurnalistiky
„Občianskeho aktivistu a blogera Jána Benčíka pozval prezident Andrej Kiska v pondelok (16. mája 2016) do Prezidentského paláca. Diskutovali o probléme nárastu extrémizmu na Slovensku. Prezident vyjadril Jánovi Benčíkovi uznanie za jeho občiansky aktivizmus a odvahu,“ znie oficiálna informácia, a vysiela signál: šialená doba prináša šialené a bizarné absurdity. Jednou z nich je, že drvivá väčšina prozápadne orientovaných médií, ako aj hlava štátu venuje pozornosť osobe, ktorej stredobodom záujmu bolo od roku 2012 až do volieb 2016 (keď sa podľa jeho slov záujem presmeroval na tzv. kotlebovcov) zbieranie internetových informácií o ľuďoch s odlišným pohľadom na svet. Nie je žiadnou pravdou, že Benčík a jemu podobní sa zameriavajú iba na nárast extrémizmu a fašizmu. Tento pán podľa informácií od mnohých ľudí posiela udania ich zamestnávateľom pre iné názory, častokrát sympatizujúce s Ruskom a odsudzujúce imperiálnu zahraničnú politiku USA.

Déja vu

Milan Pullmann
Stane sa Moldavsko súčasťou Rumunska?

Ruské impérium vybojovalo územie dnešného Moldavska spod osmanskej nadvlády v roku 1812. Rumunsko, ktoré ostalo pod patronátom sultána a získalo štátnosť až v roku 1860, absorbovalo Moldavsko v roku 1918. V roku 1940 ho zabralo ZSSR, aby blokovalo Rumunsko spriahnuté s nacistami, a po vojne vznikla Moldavská sovietska republika. Po rozpade ZSSR v roku 1991 Moldavsko získalo nezávislosť. Dnes by traja zo štyroch Rumunov radi pripojili trojmiliónové, prevažne rumunsky hovoriace Moldavsko k svojej domovine. Čoraz populárnejší socialisti v Moldavsku však vyzývajú k orientácii na Eurázijskú ekonomickú úniu.

Naša história

Viktor Timura
Európa a Slovania: Spory o dávnovekú Európu a Slovanov
Keď sa človeka začíta do niektorých publikácií a štúdií, ktorých autori sa usilujú dopátrať minulosti Európanov, nadobúda dojem, že najmä vo východnej Európe žil odnepamäti konglomerát najrozličnejších neidentifikovateľných kmeňov s vlastnými jazykmi, rozdelených podľa archeologických kultúr, ktoré dostali svoje pomenovanie podľa súčasných názvov lokalít. A čo sa týka Slovanov, ako by sa jedného dňa tieto rozmanité kmene večer uložili na spánok a ráno – div sa svete – sa prebudili ako slovanské kmene s príbuzným jazykom na rozsiahlom území od Kaukazu a Donu po Rýn, z ničoho nič zanechali predchádzajúcu výroby keramiky i jazyk, začali vyrábať keramiku pražsko-peňkovského, pražsko-korčakovského a koločínskeho typu, ktoré sa v lepšom prípade považujú už za slovanskú, alebo aspoň predslovanskú kultúru, a začali hovoriť príbuzným jazykom.

Bez masky

Juraj Pokorný
Micheil Saakašvili – Z miláčika a chránenca USA politický vyhnanec na Ukrajine
Doma nie je nikto prorokom, hovorí univerzálne platné príslovie. Kedysi gruzínsky, dnes pre zmenu ukrajinský politik Micheil Saakašvili si už jeho trpkosť mohol dosýta vychutnať. Od roku 2004, keď ako líder ružovej revolúcie v prezidentských voľbách zvíťazil omračujúcou 95-percentnou väčšinou hlasov, až po jeho súčasné pôsobenie na poste gubernátora Odeskej oblasti, prešiel turbulentnými vzostupmi i pádmi, ktoré by sa mohli stať námetom úspešného hollywoodskeho trháku. Lebo originalita tohto muža, nech si už o jej kontroverznej podstate myslíme čokoľvek, je jednoducho neodškriepiteľná.

Neznámi hrdinovia

Artur Bekmatov
Kritik americkej rozpínavosti

William Ramsey Clark pracoval v administratívach prezidentov Kennedyho a Johnsona, dotiahol to až na funkciu generálneho prokurátora USA, no potom sa stal tvrdým kritikom zahraničnej politiky Spojených štátov.

Mystické miesta sveta

Vladimír Líška
Lhasa, Čína (autonómna oblasť Tibet)

Polmiliónové mesto Lhasa sa nachádza v nadmorskej výške 3658 metrov a patrí k najvyššie položeným mestám. V Lhase bolo bývalé politické a náboženské centrum a hlavné mesto Tibetu, sídlo vlády a dalajlámu, ktorý žije od roku 1959 v exile. Lhasa je dnes hlavným mestom Tibetskej autonómnej oblasti, ktorá patrí pod Čínsku ľudovú republiku. Palác Potala a Norbulingka je súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Veda a technika

Ján Lakota
Ploskule sa učia požieraním kolegýň

Pri štúdiu regeneratívnej medicíny našinec skôr či neskôr „narazí“ na zvláštneho tvora – bezstavovca ploskuľu (lat. Planaria). Biológovia mi odpustia, keď budem hovoriť len o jednej ploskuli, hoci ich je viac druhov. Niektoré žijú v slanej vode, iné v sladkej.

Alternative vita

Robert Lattacher
Svetské a duchovné mantry
Duchovné mantry nás môžu vtiahnuť do nádherného sveta lásky a vedomého prežívania skutočnosti. Môžu nám pomôcť priblížiť sa alebo aj vniknúť do mystéria poznania života. Keď sa podvolíme sile ich žiarivej energie, majú čarovnú moc. V kúpeli liečivých tónov mantier sa očistíme od ilúzie ega, nadvlády jeho panovania. Zmyjeme zo seba nánosy deformovaných myšlienkových vzorcov, ktoré sa v mysli človeka zakorenili tak hlboko, že zabudol na to, kým je, na stav blaženej múdrosti, ktorá mu je vlastná.

Roman Michelko
Stavovský štát – vízia vlády najlepších
Snahy o nahradenie parlamentného systému sú už staršieho dáta. Už tesne po prvej svetovej vojne, v čase povojnových kríz, kritické masy občanov prestali dôverovať parlamentnému systému a boli ochotní akceptovať jeho nahradenie niečím iným.

Zdravie

Robert Lattacher
Liečenie hudbou, tónmi a zvukmi podľa Vlastimila Mareka

Hovorí, že uvoľnením našich hlasiviek môže dôjsť aj k emočnému uvoľneniu blokov v našom tele. „Keď je človek, povedzme, rozčúlený a zvýši hlas, aj hlasivky sa dostávajú do zvýšenej frekvencie. Keby ľudia hovorili stredným a pokojným hlasom alebo uvoľnenejším tónom, uvoľnili by si aj psychiku.“

Prírodný receptár (Silvia Benková)

Manna – zdravé potraviny (Jana Rostasová)

Nájomní vrahovia

(P)otraviny (Jana Rostasová)

Magdaléna Svančarková
Plastové hračky nám „menia“ deti

Plasty, plasty, plasty… myslím, že každý vie, že na náš život i zdravie majú neblahý vplyv. Aj keď nás to niekde v podvedomí trápi, veľa s tým nenarobíme. Napokon, dá sa dnes žiť bez nich? Škoda len, že množstvo inovatívnych projektov, ktoré vytvorili obaly z prírodných surovín a dokážu skvelo nahradiť napríklad aj plastové fľaše, sa jednoducho neuplatnilo kvôli lobingu korporácií. Ani v prípade najzraniteľnejšej skupiny – detí.

Magdaléna Svančarková
Sprej na akútne „nedýchanie“

Jar a zmeny počasia ešte stále dokážu prekvapiť. A vlny ďalších ochorení dýchacích ciest postavia verejnosť do pozoru. Návšteva lekárne a zakúpenie obľúbeného spreja na boľavé hrdlo však už nie sú možné. Našťastie! Reč je o bežne používanom spreji s protizápalovým účinkom bioparox. Ten prišiel o svoju registráciu na Slovensku 29. apríla.

Herbár

Vladimír Líška
Božské huby meniace stav vedomia

Prírodné látky s halucinogénnym účinkom boli súčasťou ľudskej kultúry oddávna. Človek mal už od úsvitu dejín potrebu meniť stav svojho vedomia a užívanie eteogénov malo hlboký religiózny a divinačný význam. Slovo „eteogén“ pochádza z gréčtiny, v preklade znamená „plný boha“ alebo „posadnutý bohom“. Ide o látky spôsobujúce vízie a halucinácie. Radíme sem predovšetkým huby s psychotropným účinkom, ayahuascu, šalviu ivotvornú, kaktus peyotl, rastliny ako blen čierny, durman, konope, ľuľkovec zlomocný a iné.

Jeden deň

Magdaléna Svančarková
Jeden deň s poľovníkom

Nad okresným mestom Ilava sa dnes zaťahujú mračná. Dúfam, že nezaprší. Ešte jedna odbočka a sme pod lesom – a v podstate stále v meste. Býva tu poľovník Milan Pagáč, ktorému hory prirástli k srdcu. Na stretnutie prišiel bez typickej uniformy a bez pušky. Nenosí ju, pretože nie je lovecká sezóna. Aj keď sa poľovníctvo spája najmä so strieľaním, v skutočnosti títo ľudia trávia najviac času kontrolou stavu zveri, jej kŕmením a zabraňovaním, aby páchala zbytočné škody na poliach. Odstraňujú potom slabé a choré kusy, aby populácia ostala životaschopná.

Príbehy Zeme – Zenové príbehy

Zimkomriavky

Milka Zimková
Grátis

Múzy

Zem & Vek odporúča (knihy, filmy, hudba, hry, kultúrna udalosť)
Yasuyuki Ueda

Mandragora

Vladimír Líška
Meditácia je cestou k stavu jednoty

Dr. Jozef Jonáš tvrdil, že už trojdňový stres môže vyvolať u zdravého človeka vznik žalúdočného vredu. V dnešnej stresujúcej dobe nám meditačné techniky môžu pomôcť nájsť pokoj a harmóniu, na chvíľu zastaviť čas a spomaliť tempo. Meditácia je nájdenie šťastia a mieru nie mimo seba, ale v sebe. Je to čistá a jasná cesta k prirodzenosti duše. Človek, ktorý pozná cestu k prirodzenosti duše a denne ju uskutočňuje, nielenže prežíva pocity šťastia, súladu a osvietenia, ale šíri ich okolo seba ako hrejivé slnko, napísal Miroslav Švický v knihe Čaro prírody.

Pavučina

Artur Bekmatov
Michal Hvorecký

Michal Hvorecký sa narodil 29. decembra 1976 v Bratislave. Starý otec z otcovej strany bol ekonóm a dlhoročný vysoký funkcionár KSČ – podľa dokumentov Ústavu pamäti národa sa Jozef Hvorecký st. zúčastňoval plenárnych zasadnutí ÚV KSČ už v roku 1949, v roku 1964 bol prvým námestníkom predsedu Slovenskej plánovacej komisie. „Bol aj dosť vysoko v politike, kamarátil sa s Dubčekom, s ktorým pravidelne lietal do Prahy, a bol to aj náš sused na Palisádach. Potom pôsobil na veľvyslanectve v Moskve,“ povedal Hvorecký o svojom starom otcovi, ktorý bol aj publikačne aktívny v oblasti ekonómie – vydal niekoľko prác o plánovanom hospodárstve.

Korešpondenti

Pedofilná islamská nadácia (Henrieta Dogrukol)

Tribúna

Bábätko pani Petrík v parlamente (Petra Demková)
Liberálna demokracia a libertarianizmus (Juraj Režo)

Číslo vyšlo 3.6.2016

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply