GM potraviny sú spájané s ochoreniami súvisiacimi s lepkom, ktoré trápia 18 miliónov Američanov

Podľa novej správy publikovanej v utorok, môžu geneticky modifikované potraviny ako sója a kukurica spôsobovať celý rad ochorení súvisiacich s lepkom, vrátane črevných porúch, ktorými v súčasnosti trpí 18 miliónov Američanov.

Správa, ktorú vydal Institute for Responsible Technology (IRT) sa opiera o údaje z amerického ministerstva poľnohospodárstva, záznamy americkej Agentúry na ochranu životného prostredia, recenzie z lekárskych časopisov ako aj z medzinárodného výskumu.

“Alergia na lepok sa môže prejavovať v rozsahu od miernej nepohody, ako je plynatosť a nadúvanie, až po  celiakiu, vážny autoimunitný stav, ktorý ak nie je diagnostikovaný, môže zvýšiť riziko smrti až 4-násobne,” povedal vo vyhlásení vydanom na internetových stránkach IRT jeho výkonný riaditeľ Jeffrey M. Smith.

Ako ďalej uviedol, “možným spúšťačom mohlo byť zavedenie geneticky modifikovaných organizmov (GMO) do potravinového zásobovania Ameriky, ku ktorému došlo v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia”. Opisuje deväť geneticky modifikovaných plodín, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu.

Podľa Smitha v sóji, kukurici, bavlne (olej), repke (olej), cukre z cukrovej repy, cukete, žltej dyni, havajskej papáji a lucerne, možno nájsť “Bt – toxín, glyfosát a ďalšie komponenty GMO, ktoré sa spájajú s piatimi okolnosťami, ktoré môžu buď spustiť, alebo zhoršiť poruchy súvisiace s gluténom.”

V GMO potravinách je to BT – toxín, ktorý zabíja hmyz “prederavením jeho buniek.” Toxín je prítomný v “každom zrne” BT – kukurice a prejde živý ľudským trávením. V štúdii z roku 2012 vedci potvrdili, že rovnako prerazí diery do ľudských buniek.

GMO zasahuje škodlivo do piatich rôznych oblastí: črevná priepustnosť, nevyvážený pomer črevných baktérií, spustenie imunitnej a alergickej reakcie, poruchy trávenia, a poškodenia črevnej steny.

Správa IRT tiež ukázala, že aj pri glyfosáte, zabíjačovi buriny predávanom pod značkou Roundup sa zistilo, že má negatívny vplyv na črevné baktérie. Geneticky modifikované plodiny majú  pri zbere vysokú hladinu tohto toxínu.

Správa potvrdzuje: “Aj pri minimálnej expozícii môže glyfozát výrazne znížiť osídlenie čreva prospešnými baktériami a podporovať premnoženie škodlivých kmeňov.”

Dr Tom O’Bryan, medzinárodne uznávaný odborník v odbore alergie na lepok a celiakiu hovorí: “Geneticky modifikované organizmy sú podozrivé, že prispeli k rýchlemu nárastu porúch súvisiacich s lepkom za posledných 17 rokov. “

Internista Emily Linder podporil závery, vyplývajúce z tejto správy. Po vylúčení GMO potravín zo stravy svojich pacientov zistil, že sa z črevných ochorení zotavovali rýchlejšie a úplnejšie.

Linder v správe povedal: “Verím, že geneticky modifikované organizmy v našej strave prispievajú k nárastu alergie na lepok v populácii Spojených štátov.“

Preklad z RT

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply