Kurkumu radi používame v kuchyni, no nie je ťažké nájsť výskum, ktorý poukazuje aj na jej zdravotné výhody. Primárnou zložkou tohto žltého korenia je antioxidant kurkumín. Štúdie ukázali, že hlavná účinná zlúčenina v kurkume môže znížiť riziko srdcového ochorenia, vysokého krvného tlaku či úbytku kognitívnych funkcií. Navyše kurkumín zvyšuje antioxidačnú schopnosť organizmu, posilňuje imunitný systém a má protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Kvôli horším absorpčným schopnostiam sa pri zdravotných problémoch odporúča 100 %-tný exktrakt skôr než samotné korenie.
Podľa štúdie uverejnenej v marci tohto roku v European Journal of Applied Psychology môže pomôcť znížiť bolesti spojené s oneskoreným nástupom bolesti svalov a pomôcť oživeniu svalov fyzicky aktívnych ľudí.
Výskum, ktorý urobili na sedemnástich dobrovoľníkoch, ktorí orálne užívali 2,5 g kurkumínu (alebo placeba) vo vopred stanovených intervaloch, priniesol pozitívne výsledky. Počas skúšobnej doby (kedy dobrovoľníci vykonávali rôzne fyzické cvičenia) monitorovali vedci bolesti končatín, opuchy svalov a ďalšie ukazovatele poškodenia svalov a zápalu. Prvé merania uskutočnili na začiatku štúdie, ďalšie okamžite po cvičení, dobrovoľníkov sledovali tiež deň po cvičení a posledné merania uskutočnili dva dni po cvičení.
Výsledky boli pozitívne: od mierneho až po veľké zníženie bolesti spôsobenej drepmi na jednej nohe a skokmi v podrepe, spôsobil kurkumín drobné zníženie kreatínkinázy (zvýšené množstvo je spojené s poškodením svalov). Keď sa na to pozrieme aj z iného než zdravotného hľadiska, kurkumín podľa štúdie zvýšil aj výkonnosť dobrovoľníkov.
„Ústne podaný kurkumín pravdepodobne znižuje bolesti spojené s DOMS (oneskorený nástup bolesti svalstva),“ sumarizujú výskumníci.
Kurkumín je k dispozícii aj ako samostatný doplnok. Kurkuma a kurkumín však nie sú vhodné pre tehotné ženy alebo tých, ktorých trápia žlčové kamene.
Zdroj: Naturalnews.com