Švédsky profesor môže stratiť prácu po slovách o biologických rozdieloch medzi pohlaviami

Foto: video

Germund Hesslow, univerzitný profesor neurovedy na Lundskej univerzite, je vyšetrovaný za „antifeminizmus a transfóbiu“ po tom, ako povedal, že existujú zásadné rozdiely medzi mužmi a ženami, ktoré sú biologicky podložené a pohlavia nemožno považovať za „sociálny konštrukt.“ Profesor, ktorý má dva doktoráty z filozofie a neurofyziológie, tak môže za vyjadrenie očividnej skutočnosti prísť o prácu, keď sa pre RT vyjadril, že „mimovládna demokracia“ sa snažila jeho prednášku zastaviť, úplne zrušiť, a takisto ho nahradiť iným prednášajúcim.

Istá študentka bola dotknutá slovami profesora, ktoré jej pravdepodobne spôsobili „otras odmalička vo Švédsku vštepovaným slniečkárskym svetonázorom“ a obvinila ho z „osobnej antifeministickej agendy.“ Profesor bol následne vyzvaný, aby sa dištancoval od svojich výrokov a podstúpil lekciu zdravovedy.

Sťažnosť študentky, pod vplyvom gender ideológie a pôsobenia mimovládnych organizácií, znie nasledovne: „Od niektorých lektorov som počula, že sa na poslednej prednáška vyjadril Germund Hesslow transfobicky. Na otázku o transsexualizme odpovedal niečo v zmysle, že „zmena pohlavia je úlet.“ Je to urážlivé, pretože na prednáške môžu byť študenti, ktorí sú vystavení transfóbii, ale aj preto, že to môže mať vplyv na ich profesionálny život a interakciu s transsexuálmi. Transgender osoby už majú vysokú mieru zastúpenia v štatistikách samovrážd a existujú závažné nedostatky v starostlivosti o nich. Nemali by sme im čeliť ? Ako sa toto tvrdenie zhoduje s univerzitným plánom o rovnakom zaobchádzaní? Aké môže takéto vyhlásenie mať dôsledky? Čo sa urobí pre to, aby sa už vec neopakovala?“

[plsc_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=61a_P9wIOiA” width=”700″ height=”400″ autoplay=”no” responsive=”yes”]

Po výzve sa Hesslow odmietol dištancovať od svojich výrokov a dodal, že už „urobil dosť“ pre vysvetlenie svojich slov a bude sa brániť: „V určitom zmysle musí byť istá rovnováha. Ak sa stalo prijateľné to, aby si študenti nahrávali prednášky s cieľom hľadať kompromitujúce formulácie, a potom zamestnávať ľudí z fakulty dlhými listami a stretnutiami, potom by sme mali ísť na lekciu zdravovedy spoločne.“ Takisto odmietol obvinenia z toho, že má politickú agendu a uviedol, že jeho jediným programom je nechať hovoriť vedecké fakty, nie nové (zvrátené) spoločenské konvencie, ktoré diktujú ako by sa malo učiť.

V januári bol hlásený prípad, kedy iný vedecký pracovník, konkrétne dr. Keith Ablow, M.D., sa stal terčom vyhrážok smrťou pre svoje slová, že tzv. „transgenderizmus je nedokázaná veda, ktorá vystavuje zraniteľné deti riziku zbytočných chirurgických zákrokov a celoživotnej zmätenosti.“

Pramene:

[1] Swedish professor accused of bigotry for saying men and women ‘biologically different’, RT, 18.9.2018

[2] Lundalärare pressad efter studentprotest: föreläste om biologiska könsskillnader; Academic Rights Watch, 14.8.2018

[3] Tohtoročný Dúhový Pride chce na Slovensku bojovať proti transfóbii; Hlavné správy, 5.9.2018

[4] Psychiater Keith Ablow: Budem hovoriť proti transgenderizmu napriek vyhrážkam smrti; Hlavné správy, 31.1.2018

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected].

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply