Washington sa chce odvrátiť od Číny: India teraz pripravuje červený koberec pre americké spoločnosti

Foto: Reuters © Carlos Barria

Nové Dillí sa v súčasnosti snaží nalákať americké spoločnosti do Indie, ktoré podľa Washingtona majú opustiť Čínu. Podľa správ z médií India sľubuje okrem iného uvoľnenie svojich pracovných zákonov a uľahčenie prístupu k pôde.

Keď sa obchodné napätie medzi Washingtonom a Pekingom znovu stupňuje, India zintenzívňuje svoje úsilie prilákať viac ako 1 000 amerických spoločností z Číny. Ponúka uvoľnenie daňových a pracovných zákonov a ľahší prístup.

Medzi spoločnosti, na ktoré sa indická vláda obrátila, patria výrobcovia zdravotníckych pomôcok, spoločnosti na spracovanie potravín a výrobcovia textilu, kože a automobilových súčiastok, informoval Bloomberg s odkazom na indických predstaviteľov. India by mohla poskytnúť lacnejšiu pracovnú silu v porovnaní so Spojenými štátmi. Zatiaľ čo celkové výrobné náklady v Indii by boli stále vyššie ako v Číne, indickí predstavitelia sľúbili niektoré výhody, ktoré uľahčia podnikanie.

Napríklad by mohli zvážiť odloženie zavedenia navrhovanej dane z digitálnych transakcií, ktoré rozhnevalo mnoho zahraničných spoločností. Vláda by tiež mohla zvážiť konkrétne žiadosti o zmenu pracovnoprávnych predpisov.

India pracuje na odstránení ďalšej prekážky, ktorá spôsobila, že investori váhali: dlhý a komplikovaný proces nákupu pôdy. Krajina v súčasnosti uvoľnila na priemyselné účely celkom 461 589 hektárov – čo zodpovedá štvornásobku rozlohy Hongkongu alebo približne polovici územia Cypru.

Správa prichádza v čase, keď svet musí určiť, do akej miery je závislý od Číny v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Najmä USA hľadajú spôsoby, ako vytiahnuť svoje dodávateľské reťazce z krajiny. Americký prezident Donald Trump obviňuje Čínu z utajovania informácií o zdroji koronavírusu. Obnovené útoky Washingtonu na Peking vyvolali obavy z ďalšej obchodnej vojny – len pár mesiacov po tom, čo dve najväčšie ekonomiky sveta rokovali o prímerí vo svojom dlhotrvajúcom colnom spore.

Zatiaľ čo Trump už dlho presadzuje návrat amerických spoločností do USA, ide pri novej stratégii očividne skôr o to, nechať Čínu padnúť ako o návrat amerického priemyslu domov. Úradníci nedávno informovali agentúru Reuters, že Biely dom nebude mať žiadne námietky proti tomu, aby sa americké spoločnosti presťahovali do tzv. priateľskejších krajín, pričom India bola vymenovaná za jedného z partnerov, s ktorým vláda USA pracuje na „podpore globálnej ekonomiky“.

zdroj : RT

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected].

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply