Berlín: Snemovňa reprezentantov schvaľuje kontroverzný štátny antidiskriminačný zákon

zdroj : www.globallookpress.com © Britta Pedersen

Berlínska snemovňa reprezentantov schválila väčšinovou červeno-červeno-zelenou vládou celospolkový jedinečný a kontroverzný antidiskriminačný zákon. Zatiaľ čo minister spravodlivosti hovorí o „míľniku“, opozícia to ostro kritizuje.

Berlín je prvým spolkovým štátom, ktorý prijal antidiskriminačný zákon. Snemovňa reprezentantov o tom rozhodla vo štvrtok. Zámerom je chrániť približne 3,8 milióna ľudí v hlavnom meste pred diskrimináciou zo strany orgánov a umožniť podanie žaloby na náhradu škody proti spolkovému štátu Berlín, ak je možné dokázať, že sa tak udialo. 86 prítomných poslancov zo 143 hlasovalo za zákon, 57 hlasovalo proti.

Za kontroverzný sa považuje štátny antidiskriminačný zákon (LADG) ministra spravodlivosti strany zelených Dirka Behrendta. Berlínska CDU, rovnako ako asociácia štátnych zamestnancov (dbb), požiadala poslancov v stredu, aby hlasovali proti. Minister spravodlivosti Behrendt vo štvrtok však uviedol:

Štátnym antidiskriminačným zákonom posilňujeme a hájime rešpekt, rozmanitosť a slobodu v našom meste. Je to míľnik v antidiskriminačnej politike spolkovej krajiny s celonárodným pôsobením. Zákaz diskriminácie zakotvený v ústave sa spolu s týmto zákonom stáva uplatniteľný v praxi.

CDU: Nový zákon stavia políciu a celú verejnú službu do všeobecného podozrenia

Jednou z oblastí kritiky je, že zákon ruší dôkazné bremeno, takže napríklad policajti budú musieť v budúcnosti dokázať, že obvinenia z diskriminácie voči nim sú neoprávnené. Ministerstvo spravodlivosti túto kritiku odmietlo. Kritici zákona, ako napríklad berlínsky predseda CDU Kai Wegner, sa tiež obávajú, že štátni zamestnanci budú musieť počítať s obvineniami. Parlamentná skupina CDU / CSU v Bundestagu uviedla:

Vďaka antidiskriminačnému zákonu, ktorý schválila červeno-červeno-zelená väčšina v Snemovni reprezentantov v Berlíne, sú naše sily vystavené svojvoľnosti – každý podozrivý ich môže obviniť z diskriminácie a nemusí ani poskytovať dôkazy.

Ministri vnútier všetkých ďalších 15 krajín by už nemali posielať do Berlína svojich policajtov na administratívnu pomoc, požadovali hovorcovia ministerstiev vnútra za CDU a CSU Nemecka i jednotlivých spolkových krajín. Nový zákon postavil políciu a celú verejnú službu „pod všeobecné podozrenie zásadnej a štrukturálnej diskriminácie“, kritizoval minister vnútra v Bádensku-Württembersku Thomas Blenke za CDU. Doplnil:

Nemecko nie sú USA. Na polícii tu nemáme problém s rasizmom.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann (CSU) uviedol, že zákon „s ďalekosiahlymi nariadeniami o odškodňovaní bude inšpirovať zlých ľudí, aby zahlcovali políciu nešikovnými obvineniami z diskriminácie s cieľom vyplatiť peniaze“. Spýtal sa: „Ako môže spravodlivý občan veriť berlínskym policajným silám, keď to ani spolková vláda nerobí?“

zdroj : RT

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected].

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply