“Raději beru brigádu, než bych si ve svém podniku ovázal hubu!”

Zdroj: FB Cafe bar & restaurant Stodola

Slová z titulku napísal majiteľ Cafe bar & restaurant Stodola, Daniel Výborný na svojom facebookovom profile. Oznámil uzatvorenie podniku, po tom ako niekoľko dní čelil kritike za svoju odvahu. Jeho kaviareň a reštaurácia v rustikálnom štýle sa nachádza v podhradí Karštejna v blízkosti Prahy. Ponúka českú a talianskú kuchyňu. K reštaurácii patrí aj ubytovanie, ktoré získalo od klientov na Bookingu vynikajúce hodnotenie 9,5 z 10 možných. Hostia nadšene navštevovali podnik, pokiaľ opatrenia voči koronavírusu nenarušili pohodu a idylu miesta. Pán majiteľ, ktorí sa odmietol podriadiť šikane hygienikov, na ponukovú tabuľu pri vchode napísal, že ľudia v rúškach majú do jeho podniku vstup zakázaný.

Tým spustil lavínu urážok a agresie zástancov oboch názorových táborov: rúškofilov aj rúškofóbov. Pod príspevkom so 742 komentármi môžeme vidieť slová uznania a podpory ľudí, ako i hrubé nadávky a osočovanie neprajníkov:

“Přijít v náhubku, sundat ho, jíst, pít a pak zase odejít v náhubku a venku sundat. To snad ani nepotřebuje diskuzi. Snad každému musí být jasné, že je to zbytečná hovadina. Metro, tramvaje ok, ale tohle je snad jasný. Vůbec se nedivím, že to majitele vytáčí.”
“Moc vám fandím. Je to skutečně projev odporu vůči prorežimní koronarouškové ideologii. Ale může vás to skutečně stát hodně. Pokud jste odhodlán to dovést až do konce, klobouk dolů. Pokud chce člověk bojovat proti rostoucí totalitě, musí především přežít. Nejste ve svém odporu sám, i když málo kdo riskuje svůj podnik, něco co vytvořil a pro co žije. Nevzdávejte se a nedovolte, aby vás zlomili.”
Z druhého “tábora” zástancov rúšok bol upozornený, že naňho pošlú skupinu 50-tich dobrovoľníkov, ktorí bitkou už dva mesiace “čistia Prahu”. Ich ideológia sa nachádza v krátkom videu:

Pán majiteľ tlak nevydržal a 14.9.2020 na svojom facebookovom profile vysvetľuje situáciu:

“Vážení.. Vyjádřím se k tomu všemu co se tu za těch 5 dní událo už naposledy. Tak za prvé.. Jak jsem anoncoval před časem. Udělal jsem to pro to, že jsem byl jeden z mála těch veřejných, kdo něco udělat mohl. A tím, že své životní dílo stejně prodávám.. Bylo mi celkem jedno, jestli skončím třeba s flastrem a zavřeným podnikem. Jen jsem chtěl lidem otevřít oči. Zkrátka to nenechat být a s ovázanou tlamou dál v klidu vařit kafe. To v co se to zvrtlo je ale neuvěřitelné. Tímto děkuji za tu obrovskou podporu!! Mám tu za těch pár dnů víc než 300 poptávek na termín ubytování. To je víc než neskutečné! Ale.. Přišla i taková spousta výhružek všemožného druhu, že jsem se rozhodnul uzavřít nejen hospodu, ale také apartmán. Zkrátka do restaurace a do wellness domku se dokud já budu na Karlštejně už nikdy nikdo nepodívá. A protože jsem slušný člověk, odepíšu a s díky odmítnou každou rezervaci zvlášť. A ano jsem zklamán. Doufal jsem v dobrou věc, doufal sem třeba, že po mě půjdou jen úředníci. Ale, že to tady zavřu dobrovolně a sám, kvůli neskutečnému množství výhružek od ovčanů? Jinak o tom, že covid je podvod se asi bavit nemusíme. Jsem už fakt docela starej a mám skorem 20 let diabetes. Mám kolem sebe a znám spousty lékařů i sestřiček. Mnozí z nich jsou i skuteční přátelé, rodina. A tak vím co se dělo na Bulovce už tehdá na jaře a vůbec toho ze zákulisí vím dost. Až se tohle všechno jednou provalí, bude to mazec! 🙂 Tímto já sem dobojoval, nemá to cenu. Podnik tedy nechám uzavřenej a já sám se budu starat už jen o sebe, rodinu, přátelé a zvířata. To je vše přátelé. Pokuste se nepotratit svou svobodu a hrdost! Já už si ode dneška jdu čistě jen a jen za svým!”

Tak skončil príbeh obľúbeného podniku. A určite nebude jedniný. Cestovný ruch a gastro odvetvie utrpeli nenávratné škody. A vízia na zmenu je zatiaľ v nedohľadne.

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

Zdroj: https://www.facebook.com/cafebarstodola

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]. UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply