NIE JE MÚKA AKO MÚKA

Ilustračné foto: Shutterstock

Naposledy, keď som poslala polovičku do obchodu pre múku s dôrazom na “polohrubú”, vyložil na stôl 5 kg hrubej so slovami: “Múka ako múka”. To však nie je celkom pravda. V nasledujúcom článku som pre vás spísala nielen rozdiely v základných typoch múky a ako ich v kuchyni správne využiť, ale dočítate sa aj o tom, ktorá je zdravšia či vhodná do diéty a pri alergiách.

Múka mnohým v túžbe po štíhlej línii naháňa strach a na základe častých dezinformácii sa dostala na pomyselnú čiernu listinu konzumovaných potravín v diéte. Opak je však pravdou a v prípade, že netrpíte celiakiou či intoleranciou, môžete pokojne konzumovať výrobky z bielej (áno, z tej strašnej) múky. Platí však, že ak sa na ňu budeme pozerať ako na polysacharid (cukor), je lepšie ju obmedziť na večer. Ja sama som mala problém s konzumáciou lepku a v rámci svojej vlastnej “bezlepkovej” diéty som sa oboznámila s množstvom týchto produktov a pracovala s absurditami, ktoré sa dočítate na internete, ako napríklad, že bez ohľadu na to či ste chorí, konzumáciou týchto produktov vlastne držíte diétu a schudnete. Ako to teda vlastne s tou múkou je? Ktorá je zdravšia? A ako používať v kuchyni základné druhy múky?

BIELA vs. celozrnná
Zámerne nepíšem “tmavá”, pretože nie je tajomstvom, že múky predávané pod označením ako “fitness žemľa” sú často len prifarbované. Spôsob mletia bielej a celozrnnej múky je odlišný a aj táto skutočnosť ma za následok cenový rozdiel. V prípade, že sa zameriame na zdravšiu verziu vyhráva celozrnná. Už z názvu vyplýva, že obsahuje celé zrno, teda aj šupky, ktoré sú plné minerálnych látok a poskytujú skvelý zdroj vlákniny. Toto ma však oproti bielej navyše, a ak sa chceme dostať k diétnemu rozdielu, ten je nepatrný, ak nie žiadny. Paradoxne biela múka je ľahšie stráviteľná. Z tohto dôvodu som napríklad aj ja v diétach vždy konzumovala bielu múku a  mimochodom, toto platí aj v prípade ryže.

BEZLEPKOVÁ nie je zárukou diéty
Lepok alebo glutén  je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách. Voľným okom ho možno pozorovať ako bielu mazľavú hmotu, keď namočíte múku do vody. Ľuďom, ktorý majú problém s jeho trávením sa táto hmota lepí na črevá, doslova, ako žuvačka, pretože ich črevné klky (malé štetinky na vnútornej strane čriev, ktoré zabezpečujú posúvanie stravy) sú celkom vyhladené. To spôsobuje bolesť a ťažkosti s trávením. Liečiť sa nedá a jedinou možnosťou je potraviny obsahujúce lepok vylúčiť alebo nahradiť. Tu odporúčam tzv. hrašku (mletý hrách). Medzi prirodzene bezlepkové obylniny patrí napríklad pohánka, ktorú svojim klientom často v rámci diéty odporúčam. Sójové, ryžové a kukuričné múky, ktoré sú síce označené ako bio, glutenfree a podobne, vôbec nie sú diétne a v prípade, že nemáte spomínané ťažkosti a v dobrej viere motivovaný radami pseudo odborníkov tieto výrobky nakupujete, stali ste sa len obeťou marketingu. (Toto je často vidieť na rôznych fitness stránkach, kde vám ponúkajú fit recepty, ktoré sú bezlepkové, bez cukru, bez múky…), a v konečnom dôsledku skonzumujete koláčik, ktorý má možno aj vyššiu kalorickú hodnotu ako ten bežný a naložíte si z neho s dobrým pocitom viac. Chyba.

HLADKÁ, HRUBÁ, POLOHRUBÁ
Hladká múka sa vyrába z letnej potravinovej pšenice. To vám zrejme veľa nehovorí. Obsahuje však najmenej lepku, o čom som písala vyššie. Je vhodná na prípravu jemného pečiva, koláčov, na zahustenie polievok, omáčok a na prípravu, u nás obľúbených, palaciniek.
Polohrubá sa vyrába z častí, ktoré vznikajú pri mletí hrubej. Vhodná je na prípravu kysnutého cesta a koláčov.
Hrubá múka je u nás najmenej využívaná. Je ťažká, a tvrdosť tejto múky nájde využitie pri príprave halušiek alebo cestovín.

KTORÁ JE ZDRAVŠIA?
Označenie T vyjadruje množstvo minerálnych látok na 100g múky. Čím je toto číslo vyššie, tým je múka zdravšia a obsahuje aj vyššie množstvo bielkovín a vlákniny. Pre alergikov dodám, že takáto múka obsahuje aj menej lepku a pre gazdinky zase fakt, že horšie kysne.

No a na záver,  ak po skončení aktuálnej krízy nebudete vedieť čo so zásobami múky, u nás hrubá už našla prvé využitie na domáce šúlance. Koláč z nej bol príliž tvrdý. Vravela som, nie je múka ako múka.

Autorka je fitness trénerka a výživová poradkyňa.

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected].

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply