Dôležitejšie ako nejesť mäso je nejesť chémiu

· Čas čítania: 2 min.
Zdroj: Archív

The Economist označil rok 2019 rokom vegánstva, keď sa ľudia z rôznych dôvodov úplne vzdávali živočíšnej stravy. Nie je neznáma ani ročná výzva Veganuary, kde je cieľom stravovať sa po celý ďalší rok iba vegánsky. Niektorí dokonca vegánstvo nazývajú epidemiológiou, ako napríklad Jan Gojda – lekár a epidemiológ populácie vegánov. Z mnohých strán sú veľké tlaky na človeka, najväčší asi z hľadiska zachovania životného prostredia. Hlavným dôvodom z pohľadu ekológie bude v každom prípade negatívny vplyv veľkochovov hospodárskych zvierat, čím sa úplne mení ráz krajiny, rúbu sa pralesy, prichádzame o potrebné rastlinstvo aj živočíchy predstavujúce dokopy kompletnú diverzitu planéty. Pralesy zaisťujú vyvážené zloženie atmosféry, čistia vzduch a umožňujú kolobeh zachovania života na Zemi. Pre enormnú dennú spotrebu mäsa a iných živočíšnych produktov na svete sa neustále zvyšuje záťaž životného prostredia a dochádza k narušeniu všetkých rovín existencie. Na druhej strane, človek nie je rastlina a vegánstvo rozhodne je extrém. A ako pri každom extréme bude len otázkou času, kedy aj ono človeku začne škodiť. Rozdiel medzi súčasnými stravovacími návykmi a možnosťami stravovania v porovnaní s možnosťami a návykmi našich babičiek je naozaj značný. Hlavné rozdiely môžeme popísať v 4 bodoch:

– spotreba mäsa bola predtým raz týždenne v nedeľu, čiže vo sviatočný deň – dnes je to denne a niekedy aj viackrát za deň,

– každý mal svoje pole, to si obhospodaroval – dnes každý nakupuje priemyselne spracované potraviny, alebo skôr „otraviny“,

– konzumovali sa výhradne regionálne miestne potraviny – dnes sa väčšina potravín dováža,

- spotrebovalo sa všetko, čo sa vypestovalo, a využilo sa všetko, čo vzišlo zo živočíšneho chovu každého statku – dnes je nadbytok, jedlo sa vyhadzuje a záťaž na životné prostredie raketovo rastie.

Vďaka spôsobu života našich predkov bolo ovzdušie zdravé a znečistenie živočíšnymi malochovmi zanedbateľné či minimálne únosné. Príroda si bez problémov zachovávala vlastnú rovnováhu. Ak by sa dodržala tradícia konzumácie mäsa len raz týždenne, zachovali by sme si udržateľnosť bezpochyby aj v súčasnosti.

Autorka: Nicole Blankenship

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

 

 

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Pridaj komentár