Mlieko – liek, alebo jed?

Tagged With: , Add Comment

Diskusiu o konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov vyvoláva najmä pomerne vysoká frekvencia výskytu laktózovej intolerancie. Podľa portálu Genetics Home Reference trpí neschopnosťou stráviť mliečny cukor (laktózu) v dospelom veku až okolo 65 % ľudí, pričom najviac z nich žije vo východnej Ázii, v západnej Afrike a v arabských krajinách.

 
Článok pokračuje pod reklamou.


Mlieko, teda produkt mliečnych žliaz cicavcov, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Ako uviedla vo svojom vyjadrení pre náš časopis MVDr. Monika Kurucová, výrobná riaditeľka Tatranských mliekarní: „Mlieko má vo svojom zložení optimálne zastúpenie minerálov, vitamínov, bielkovín a už v malom množstve je pokrytá ich celodenná potreba.“

Z minerálov sa v mlieku nachádza najmä vápnik a fosfor. Čo sa týka vitamínov, bohaté zastúpenie v ňom majú vitamíny skupiny B (B1, B2, B 12, B6), ako aj vitamín C, D, A a E. Vypitím litra mlieka dospelý človek údajne prijme až 40 % odporúčanej dennej spotreby bielkovín a 32 % tuku, ktorý každodenne potrebuje k životu. Niektorí psychológovia, vrátane americkej psychoterapeutky a spisovateľky Doreen Virtue, navyše upozorňujú na ďalšiu pozitívnu stránku mlieka a mliečnych výrobkov, ktorou je ich upokojujúci účinok vďaka obsahu látky tyramínu.

Na druhej strane v ňom však môžeme nájsť aj hlien a v horšom prípade – pri zápale vemien, aj krv. Preto sa na odstránenie choroboplodných a nežiaducich látok ďalej upravuje filtrovaním a pasterizáciou, teda tepelnou úpravou, pri ktorej sa ohreje na teplotu okolo 71 °C.

Autor: Pavol Ičo

Ak vás článok obohatil o ďalší uhol pohľadu, podporte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova. Ďakujeme.

CHCEM PODPORIŤ

Zem a Vek
Zopár slov o autorovi...

Pridaj komentár

  & Časopis