Revolúcia Quorn: nárast ultra spracovaného falošného mäsa

Tagged With: , , , Add Comment

Quorn je na ceste stať sa miliardovým biznisom. Je súčasťou rozkvitajúceho priemyslu alternatívneho mäsa – lenže veľa z týchto výrobkov sú vzdialené myšlienke prirodzenej, rastlinnej stravy.

Čo je presne Quorn? Pýtam sa túto otázku pravidelne už viac než 30 rokov. Väčšine ľudí nie je jasné zloženie Quornu – dokonca ani tým, čo ho jedia pravidelne. Lenže mnoho z nás je pripravených prijať túto priepasť neznalosti. Vyzerá to, že Quorn je na správnej strane víťaznej paradigmy o jedle, ktorá tvrdí, že jedenie mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a vajec je zlozvyk, ktorý je za nami, a propagácia krutosti a environmentálneho ničenia bude mať strašné následky pre ľudské zdravie. Na druhej strane, „sadenie potravy“ – pôsobivý neologizmus vegetariánov a vegánov, na ktorých má intelektuálny vplyv americký spisovateľ, píšuci o jedle, Michael Pollan v knihe „Jedzte jedlo, nie príliš veľa, väčšinou rastliny“ – sa vezie vysoko na vlne morálnej čistoty a extravagantného sľubu „nakŕm svet a zachráň planétu.“

Stručné vysvetlenie je, že Quorn je „mycoproteín“ z húb nájdených v pôde fermentovaný v sudoch. Obsiahlejšie – ale stále príliš krátke – je, že je vyrobený z rodu pôdnych plesní  Fusarium venenatum ich fermentáciou, následným pridaním glukózy, viazaného dusíka, vitamínov a minerálov a zohriatim, aby sa odstránili prebytočné ribonukleové kyseliny. (Inými slovami, je to dlhá cesta od frázy „sadenie jedla“ k tákémuto označeniu.)

Predaj Quornu stále rastie, minulý rok globálne narástol o 16 %, v Európe o 27% a v USA o 35%. Šéfovia spoločnosti očakávajú,  že sa stane miliardovým biznisom do roku 2027.

Značka bola uvedená v roku 1985 firmou Marlow Foods ako spoločný podnik medzi pekárenským obrom Rank Hovis McDougall (už súčasť Premier Foods) a chemickou korporáciou ICI (dnes súčasťou AkzoNobel). Výskum umelých proteínových zdrojov v 60-tych rokoch bol urýchlený strachom, že dodávky jedla pre ľudí budú rapídne rásť spolu s rastom globálnej populácie. Naftárske a chemické spoločnosti, vrátane BP a ICI, financovali projekty na výskum jedlých kvasiniek, plesní a baktérií. Tím z ICI objavil F venenatum, ale nebolo to skôr ako v roku 1985, kým vláda schválila predaj Quornu.

Spoločnosť dnes patrí filipínskym potravinárskym konglomerátom Monde Nissin, ktorý vlastní aj ďalšie populárne značky ultraspracovaných potravín. Quorn vytvoril viac než 100 výrobkov, od mletého mäsa a klobás až ku koziemu syru a brusnicovým rezňom. Väčšina výrobkov Quorn obsahuje vajcia, ale ich vegánske ekvivalenty obsahujú miesto nich zemiakové proteíny. S rafinovaným použitím aditív a high-tech ingrediencií v procese výroby – fabrické ochucovadlá a farbivá, mliečne proteíny, tapiokový škrob, palmový olej, hrášková vláknina, spevňujúcimi a zmäkčujúcimi prísadami a tak ďalej – to vyzerá, že mnohí z nás považujú chameleónsky Quorn za umieráčik pre všetko od steaku a slaniny až k šunke, kuraťu a hot-dogom.

Quorn získal patronát olympionika Moa Faraha, amerického futbalistu Jermaina Defoa a moderátora Bena Fogla. Dostáva gastronomické palce hore od ekológa a novinára z Guardianu Georga Monbiota, ktorý hovorí, že „Quorn chutí pre mňa na nerozoznanie od kuraťa alebo mletého mäsa“.

Môj dojem nemôže byť rozdielnejší. Je pravdou, že Quorn ukazuje nejakú pružnosť, svalovosť ako chudé mäso, no v každom inom ohľade – chuť, vôňa, konzistencia, vlastnosti pri varení, stráviteľnosť – vôbec nie je ako mäso. Ale ja som všežravcom. A podľa mojich znalostí Quorn nikdy nebol na jedálnom lístku žiadnej serióznej reštaurácie; je skôr v ponuke supermarketov.

Hoci predaje v USA raketovo rastú, Quorn tu začal zlým štartom, v roku 2002, keď sa Americký hubársky inštitút posťažoval, že fusarium nie je huba. Potom skrížil meče s Vedeckým centrom verejného záujmu. Táto skupina zozbierala viac než 2000 „správ o škodlivých reakciách“ na Quorn a tvrdí, že spôsobuje nebezpečné alergické reakcie, nevoľnosť, zvracanie, hnačku a prípadne závraty a ťažkosti s dýchaním. Quorn to odmieta. „Predali sme asi 4 miliardy výrobkov Quorn za 30 rokov a vieme, že záznamy o škodlivosti výrobkov sú vzácne,“ hovorí výkonný riaditeľ Kevin Brennan. „Akákoľvek forma reakcie je výnimočne zriedkavá, možno jedna zo 150 000.“ Hovorí, že Quorn je „rovnako benígny ako zemiaky“.

Hoci Quorn nedávno dosiahol mimosúdnu dohodu v Kalifornii o tom, či zavádzal spotrebiteľov, ktorí si mysleli, že kupujú výrobok z húb, zdôrazňujú, že táto dohoda „nepriznáva žiadne previnenie alebo zodpovednosť akýmkoľvek spôsobom“. Odvtedy však súhlasili so zmenou textu na obaloch v USA, aby vyjasnili rozdiel medzi plesňou a hubou. Dnes uvádzajú: „Mycoproteín je pleseň (príslušník ríše húb). Vyskytujú sa vzácne prípady alergických reakcií na výrobky obsahujúce mycoproteín.“ V Británii sa na obaloch uvádza: “Vyskytli sa vzácne prípady alergických reakcií na výrobky Quorn, ktoré obsahujú mycoproteín. Mycoproteín je členom ríše húb a plesní. Mycoproteín má vysoký obsah proteínov a vlákniny, ktoré môžu spôsobiť u niektorých ľudí intoleranciu. “

Napriek týmto problémom s alergiou sa dá veľmi dobre zarobiť na falošnom mäse a zopár oblakov nezamračí nebo. Quorn je na ceste k miliardovému obchodu. Zatiaľ čo Marlow Foods si udržujú vlastníctvo značky, patent na mycoproteín v EU vypršal. Každá spoločnosť môže legálne vyrábať mycoprotein použijúc predtým patentovaný proces, za predpokladu, že ho nepomenujú slovom začínajúcim na Q. No zároveň Quorn musí konkurovať ďalším technologickým firmám zo Silicon Valley, z miesta, kde sa zrodila zlatá horúčka „sadenia jedla.“

Spoločnosť Beyond Meat uviedla v tomto roku na trh v Británii svoj eponymický burger. Jeho prísady sú výťažok z hráškového proteínu, lisovaný canolový olej, rafinovaný kokosový olej, voda, kvasnicový extrakt, maltodextrin, „prírodné“ ochucovadlá, arabská guma, slnečnicový olej, soľ, kyselina jantárová, kyselina octová, modifikovaný potravinársky škrob, celulóza z bambusu, zemiakový škrob, kyselina askorbová, extrakt z annatta, citrusový extrakt a glycerín. Naviac ešte obsahuje extrakt z červenej repy, aby získal mäsito červenú farbu. Isto to však nie je myšlienka o „zdravom a čistom jedle“.

Neskutočý burger (Impossible Burger) zvyšuje stávky na „mäso bez smrti“. Presahuje hranice nášho vedeckého chápania oveľa ďalej ako Quorn. Zloženie tohto fabrického burgera je vo veľa ohľadoch podobné k ďalšim mäsu podobným výrobkom – voda, proteínové prášky, jedlé lepidlá, fabrické ochucovadlá, syntetické vitamíny – ale je rozdielny svojím sójovým leghemoglobínom, rastom v sudoch, a geneticky modifikovanými formami sóje.

Spoločnosť Neskutočné jedlá tvrdí, že tieto nové prísady dávajú ich burgeru jeho „krvavú“, mäsu podobnú chuť a farbu. Názor Úradu pre potraviny a lieky USA v auguste 2015 bol, že „súčasné dostupné argumenty, individuálne a kolektívne, nie sú dostačujúce pre dokázanie bezpečnosti SLH na konzumáciu“. Napriek tomu, keďže nebol explicitne považovaný za nebezpečný, Impossible Burger je predávaný v reštauráciách všade v USA.

Ako odpoveď svojim americkým konkurentom sa Quorn snaží využiť svoj imidž odvážnej britskej spoločnosti, ktorá objavuje budúci svet bez mäsa v pôdnych vzorkách z polí Yorkshiru. „Je pre nás vzrušujúce, že firmy v Silicon Valley hovoria o tom, čo budú robiť, zatiaľ čo, my, veľkí britskí inovároti, to už robíme. Predali sme viac ako 4 miliardy jedál od svojho vzniku,“ hovorí Brennan.

Ale prepracovaný charakter Quornu a ďalšieho sadeného „mäsa“ môže byť kameňom úrazu. Briti majú najhoršiu stravu v Európe. Polovica všetkých jedál, kupovaných v Británii, je „ultra spracovaných“, teda vyrobených nejasnými vysokotechnologickými metódami s priemyselnými prísadami.

Quorn, spolu s iným falošným mäsom, je nesporne ultra spracovaný. Evidentne to nie je prekážkou pre ochrancov zvierat, vegetariánov a vegánov, ktorí vítajú takéto „šmakociny“ ako potencionálny koniec zabíjania zvierat a utrpenia priemyselného farmárčenia. Niektorí ľudia zjedia takmer hocičo, pokiaľ žiadne zviera nebolo použité pri príprave. Ale podozrenie verejnosti, že ultra spracované jedlá sú prinášané najväčšími potravinárskymi korporáciami, v Británii narastá a čoraz viac z nás radšej konzumuje len jedlo, ktoré dobre pozná. A toto je mocný postoj s potenciálom zjednotiť všezravcov, vegetariánov a vegánov. Ak ste sa rozhodli ponúknuť Quorn rodine a priateľom, očakávajte zmiešané reakcie.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/feb/12/quorn-revolution-rise-ultra-processed-fake-meat?CMP=fb_gu

Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Sofian, s.r.o. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Sofian, s.r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Sofian, s.r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na zemavek@zemavek.sk.

UPOZORNENIE
Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Martin Urminský
Zopár slov o autorovi...

Pridaj komentár

& Časopis